Hoe vang je een mol?
Onder het genot van een kopje koffie vertelde Arjan van Vliet hoe een mol leeft en dat het een nuttig dier is. Alleen als je erg veel hinder van ze ondervindt in je mooie strakke gazon dan kun je besluiten er iets aan doen.
Een mol krijgt 2 x per jaar jongen, gemiddeld 7 per jaar. Na 2 maanden moeten de jongen voor zichzelf zorgen. Ze maken hun eigen territorium en gebruiken daarvoor bestaande gangen. Ze eten gemiddeld 100 wormen per dag [zwaar werk dat graven]. Ze maken de grond los en dat is weer goed voor de bodem. Maar bij overlast probeer je het in evenwicht te houden door klemmen te zetten, zodat ze bepaalde gebieden zullen vermijden [geen idee of de mol dat ook doet].
Na deze uitleg ging de groep ´leerlingen mollen vanger´ met de deskundige op pad. Goed gereedschap is het halve werk dus er gingen een peilstok, speciale schep, klemmen een vlaggetjes mee.
Je peilt waar een gang zit en dan graaf je een gat waar de klem precies in past, dan voel hoe de gang loopt en plaatst de klem er in. Je legt de zode er weer op en steekt er een vlaggetje bij [dan weet de mol dat hij niet welkom is]. Een dag later kijk je of het resultaat heeft gehad, hopelijk is de mol vertrokken naar plekken waar wij ze wel accepteren.