Archief columnsColumnColumns

Belgen, klimaatactivisten en Drijber

Wat hebben Belgen, klimaatactivisten en Drijber gemeen? Lees de nieuwe column van Paula en je weet er alles van.

.

.

Alles verandert, zelfs de Ronde van Drenthe. Nu we hier onder andere het NK en het EK Wielrennen hebben gehad, en ook het EK Veldrijden, is de Ronde van Drenthe niet meer het grootste fietsevenement dat naar Drijber komt. We zijn inmiddels wel wat meer gewend, zeg maar.
Alleen dit jaar is het anders, en wat bijzonderder ook. U hebt het waarschijnlijk al gezien: overal rondom de bult staan grote vlaggen en spandoeken met merknamen die we hier niet kennen. Tenminste, ik heb nog nooit van Exterioo tuinmeubilair gehoord. Schijnt een Belgisch bedrijf te zijn met Enschede als noordelijkste showroom. ’t Is maar dat u ’t weet.

Overal vlaggen dus
Een vlag is al gesneuveld

Op de website van de Ronde van Drenthe staat het volgende over deze sponsor:
´De Exterioo Cycling Cup trekt komend weekend naar Nederland voor de derde manche van het Belgisch-Nederlandse regelmatigheidscriterium. In de Ronde van Drenthe (UCI Europe Tour 1.1) leggen de renners zondag 196 km af tussen Assen en Hoogeveen, met onderweg passages over typische Drentse keien en vijf keer de beklimming van de VAM-berg. Zaterdag al komen de vrouwen in actie in hun Ronde van Drenthe (UCI World Tour).´
Een beetje vakjargon, misschien begrijpt ú het, ik niet. Wikipedia wist me te melden dat ´een regelmatigheidscriterium een sportterm is die wordt toegepast voor een competitievorm, gespreid over een aantal wedstrijden gedurende een gans seizoen.´ Klinkt erg Belgisch, moet ik zeggen, maar ala.


Er staan trouwens een paar hele mooie vlaggen op de Es, met een charmante wielrenster met dikke rode lippen en een gigantisch decolleté boven een immense boezem, een bouwhelm in plaats van een wielrenhelm op haar weelderige haardos en timmergereedschap in de zijzak op haar brede heup. Ze kijkt met een schalkse blik iedereen aan die aandacht heeft voor haar. Ik denk dat Belgische wielrensters er zo uitzien. Denkt u niet?

Maar het meest bijzondere is toch op de bult zelf te vinden: EXTINCTION REBELLION is hier neergestreken. Jawel, de klimaatactivisten die strijden voor een leefbare en rechtvaardige planeet en daar soms nogal radicale acties bij gebruiken. Op de bult valt het mee. En het zijn heel aardige mensen die de teksten op de weg hebben gespoten. Met krijtverf, legden ze uit, die ook nog een keer verdwijnt. Anders dan de teksten die er nog steeds staan van een NK of EK en die geschreven zijn met wegenverf en waarschijnlijk nooit meer verdwijnen.

Ik hou er wel van, van die nieuwe, mooigele teksten: Meer fietsen minder CO2. En: Tijdrit voor 1,5 ℃. Die is tegen de opwarming van de aarde, maar dat had u natuurlijk allang begrepen.

Maar ja, dan moet je niet zo’n hele stoet motoren voor en auto’s achter die wielrenners aan laten rijden. Die ploegleiders en VIP’s kunnen toch ook wel fietsen? Elektrisch desnoods, met zonne-energie van zonnepark De Mussels in Beilen.

Paula

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen