NieuwsThuis

Kruidenwandeling met Renee

De buurtacademie organiseerde een kruidenwandeling en met groot succes, want er moest een tweede datum aan te pas komen om alle deelnemers een plek te geven. Beide avonden werden begeleid door Renee Lagerwaard. Zij heeft een praktijk voor Energetische therapie en Natuurgeneeskunde in Hooghalen.

Na een korte introductie bij Femmie startte de wandelingen richting het Vam-kanaal. Ver hoefde men niet te lopen, want daar stonden madeliefjes in de berm. Deze witte bloemetjes met een geel hartje kent iedereen nog wel van de bloemenkransen die je ermee kunt maken. Maar dit kleine bloemetje heeft heel veel meer in huis. Zo kun je het Madeliefje zowel eten als drinken (thee). Het bevat grote hoeveelheden vitaminen en mineralen. Het is een bloemetje van het volk, het groeit namelijk overal en zelf als je het maait dan komen ze gewoon weer terug. Zo’n bloemetje die zoveel weerstand kan bieden tegen invloeden van buitenaf is ook in de natuurgeneeskunde voor vele kwalen in te zetten, aldus Renee.

Na Duizendblad (Achillea millefolium) vernoemd naar Achilles, de krijgsheld van Troje, kwam Fluitenkruid aan bod. Deze plant is volgens Renee in te zetten tegen genitale wratten! Er werd her en der wat gelachen en gegiecheld in de groep, die volledig uit vrouwen bestond. Overigens heeft Renee ook benadrukt dat de geneeskrachtige werking van kruiden geen vervanger kan zijn voor een bezoekje aan de huisarts.

Daarna volgde nog Schapenzuring, Weegbree, Hazelaar en Hondsdraf, allemaal op een of andere wijze inzetbaar tegen kwalen of juist om gezonder en weerbaarder te worden.

Voorbij de boerderij van Derk ging de wandeling verder langs het Vam-kanaal. Essen, de exoot Vogelkers, en de Meidoorn kwamen aan bod. Deze laatste is wederom een zeer veelzijdig boom, waarvan je zowel de blaadjes als de bessen kunt gebruiken. Maar volgens Renee is de meidoorn in de geschiedenis ook gebruikt als hakblok bij executies, omdat het harde hout geschikt was om meerdere keren te gebruiken!

Na de Eik, de Beuk, de Berk, Lijsterbes, Acacia, Perzikkruid, Kamille, Braam en Vingerhoedskruid kwam de groep aan bij Kamperfoelie. 

De Kamperfoelie werd al in de Victoriaanse tijd ingezet binnen de romantiek. De geurige bloemen die prachtig bloeien bij schermlicht zouden vrouwen in verleiding brengen…

Via de veelzijdigheid van de Vlier en Brandnetel eindigde de wandeling weer bij Femmie. Met een kop koffie of een kruidenthee werd deze  geslaagde avond afgesloten. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen