ETPNieuws

Zienswijzen indienen, en verslag inloopspreekuur 3 oktober

29 okt 2013 – Donderdagavond 3 oktober heeft het 2e inloopspreekuur van de gemeente Midden-drenthe over het ETP terrein plaatsgevonden. In dit artikel een verslag en informatie over het indienen van zienswijzen.

Beleidsmedewerker Mw. Hilda Teijema was aanwezig namens de gemeente Midden-Drenthe om onze vragen te beantwoorden.

Het was een behoorlijk verontrustende uitleg van het door de gemeente Midden Drenthe gewenste bestemmingsplan voor het Attero/ETP terrein.

Het ging deze avond vooral over hoe men via het Plan-Milieu Effect Rapportage het bedrijven zo makkelijk mogelijk wil maken zich te vestigen op het ETP terrein. (Plan-MER houdt in dat er 1 keer voor het hele terrein een Milieu Effect Rapportage wordt gedaan, daarna hoeven bedrijven die zich willen vestigen geen afzonderlijke project-MER meer te doorlopen).

Men wil de normen voor de bestaande en toekomstige bedrijven feitelijk zo op rekken dat alle bedrijven (zware industrie) op het ETP terrein terecht kunnen.
Drijber wordt in het plan MER niet genoemd. Wijster wel, maar Wijster ligt op 3 kilometer vanaf het plangebied, en Drijber op 200 meter vanaf het plangebied. Waarschijnlijk wordt Drijber niet genoemd omdat anders de plannen wel een beetje lastiger uit zijn te leggen bij de commissie MER.

Het kunnen bedrijven betreffen waarvan over de uitstoot, lawaai, productie methode e.d. nog niets bekend is , zoals bijvoorbeeld bij het bedrijf ABC board. Het productieproces bij ABC Board maakt gebruik van nieuwe technieken o.a. een coating op basis van synthetische nanodeeltjes. De procedure die voor ABC board geldt ligt nu ter inzage. Gisteren kwam in het nieuws naar buiten dat er een stookolie fabriek opgericht gaat worden, deze gaat niet stinken en maakt zo goed als geen lawaai. Zie item RTV Drenthe

Men gaat uit van de theoretische berekende normen.
Wanneer in de praktijk blijkt dat er wel overlast is, kan men niet handhaven omdat men gemakkelijk aan de theoretische berekende normen voldoet. (zie Noblesse Proteins).

Wat de invloed is op de veiligheid, gezondheid en het welzijn van de omwonenden van dit bestemmingsplan daar heeft men geen zicht op. Bewoners evacueren bij een calamiteit, en hoe daar mee om te gaan. daar heeft de gemeente nog geen ideeën bij.
En zo zijn er nog veel meer punten.

Het is in deze zaak verstandig om onze stemmen bij de gemeente Midden-Drenthe te laten horen. Wij kunnen dit doen in de vorm van het indienen van zienswijzen. PB gaat in ieder geval zienswijzen indienen in deze ronde.

 

Door Mw. Hilda Teijema is toegezegd dat de termijn voor inleveren van zienswijzen verlengt wordt tot 23 oktober. Ook is door Mw. Hilda Teijema toegezegd dat indien men voor 23 oktober geen zienswijze indient, dan kan men in de volgende stap van deze procedure alsnog een zienswijze indienen. Het is ons helaas gebleken dat bovenstaande toezegging wettelijk niet juist is.

 

Omdat nu de uiterste inleverdatum 16 oktober is, organiseren wij op korte termijn een informatiebijeenkomst: Maandagavond 14 oktober vanaf 20.00 uur in ’t Kaampie.  Zie bericht op de homepage van drijber.net

 

informatie Gemeente Midden Drenthe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen