Nieuws

Drijber definitief zonder bus

Foto: Archief/ANP
 Foto: Archief/ANP

Vanaf eind dit jaar rijdt er, tot opluchting van de inwoners van het dorp, weer een bus door Wijster.

De nieuwe lijn 28 rijdt van Meppel naar Beilen, maar slaat Drijber over. Vorig jaar werd buslijn 36, van Hoogeveen naar Beilen via de drie dorpen, geschrapt. Drijber en Wijster moesten het sindsdien zonder bus stellen. De beide dorpen vreesden voor aantasting van de leefbaarheid en waren niet te spreken over de eenzijdige besluitvorming.

Regio onder de loep

Gesprekken met de gemeente Midden-Drenthe en het OV-bureau leidden tot dit alternatief. ,,We hebben de hele regio Zuidwest-Drenthe onder de loep genomen”, zegt woordvoerder Jorne Bonte van het OV-bureau. Er is met chauffeurs gesproken over hun ervaringen en reizigersaantallen zijn geanalyseerd. 

,,Nu rijden vrij veel bussen in Dieverbrug en Dwingeloo. Dat kunnen we anders invullen, zodat er betere verbindingen ontstaan.” Twee lijnen gaan ‘op de kop’: lijn 20 en 35. De nieuwe lijn 28 gaat rijden van Meppel naar Dieverbrug en Dwingeloo, Spier, Wijster en Beilen. 

Wat verandert nog meer? 

De huidige lijn 20 rijdt van Assen naar Meppel en lijn 35 van Steenwijk naar Beilen. Vanaf 15 december blijft lijn 20 rijden tussen Assen en Dieverbrug naar Steenwijk. Lijn 35 vervalt: die route wordt overgenomen door lijn 20 en lijn 28.

Grote bussen en goede aansluiting

,,In deze lijn konden we Wijster eenvoudig meenemen, zonder dat dat consequenties heeft voor de aansluiting op andere bussen in Beilen”, legt Bonte de keuze uit. Voor Drijber geldt dat niet. ,,Bovendien laten cijfers zien dat in het verleden nagenoeg geen gebruik werd gemaakt van de bus in Drijber.” 

In plaats van de kleine ‘midibusjes’, met plek voor vijftien personen, rijden er straks grote bussen door Spier en Wijster. ,,De route door Spier wordt iets gewijzigd”, zegt Bonte. ,,De kruising Brinkkampen/Kalverkampen, waar nu lijn 35 stopt, vervalt omdat de nieuwe lijn via Wijster gaat. Bij vakantiecentrum Sonnevanck komt een nieuwe halte.” 

Drijber teleurgesteld, Wijster blij

Robert de Wit van dorpsbelangen Drijber begrijpt enerzijds wel dat zijn dorp wordt overgeslagen. ,,Voor twee mensen kan je geen bus laten rijden. Aan de andere kant wil de regering ons massaal uit de auto hebben en het OV promoten. Maar wij hebben geen bus meer. Wat dat betreft snap ik het helemaal niet.” 

In Wijster is de stemming anders. ,,We zijn blij dat we weer een verbinding hebben. Het is toch een faciliteit voor het dorp”, zegt Oscar Rensing van dorpsbelangen. Van de oude buslijn maakten vooral scholieren gebruik die naar Hoogeveen moeten. Wethouder Midden-Drenthe over schrappen buslijn: ‘Dit had anders gemoeten ‘Lees verder

Inzet op fietspad naar Hoogeveen

Hoewel Rensing optimistisch is over de snelle verbinding naar Beilen en Meppel, lost de nieuwe buslijn het scholierenprobleem niet op. ,,Vooral met slecht weer wordt de bus gemist”, zegt Rensing. ,,Er staat dus nog een actiepunt open: wat kunnen we doen richting Hoogeveen?”

De PvdA-fractie riep het college een half jaar geleden op te zoeken naar een alternatief. Op twee partijen na steunde de hele gemeenteraad dat idee, maar het is nog niet uitgevoerd. ,,We zitten te wachten op een nieuwe afspraak met de gemeente”, zegt Rensing. 

,,De gemeente heeft in een eerder gesprek gezegd zich hard te maken voor een fietspad naar Wijster vanuit Drijber. Dat is een klein grassprietje waar wij ons aan vastklampen”, zegt De Wit. 

Want een terugkeer van lijn 36 is uitgesloten. ,,Wij zetten daarom in op een fietspad. Het liefst naar Hoogeveen”, stelt De Wit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen