Duurzaam DrijberNieuws

Verslag 17 juli DD

Hieronder is het verslag van de vergadering van het bestuur van Duurzaam Drijber van dinsdag 17 juli jl te lezen.

Duurzame Energie
Coöperatie Duurzaam Drijber (CDD) sluit zich aan bij de Drentse KEI (Drentse Koepel Energie-initiatieven zet zich onafhankelijk in voor de belangen van energie-initiatieven in Drenthe) en bij Energie.VanOns (een energiebedrijf dat lokaal opgewekte groene energie levert aan particuliere en zakelijke klanten). Mensen die over willen gaan op lokale groene energie kunnen overstappen naar Energie.VanOns. CDD krijgt dan via een wederverkopersregeling een vast bedrag per jaar per klant, €75 als zowel gas als stroom wordt afgenomen.
Binnenkort zullen we hier meer informatie over verspreiden, maar iedereen kan zich nu al aanmelden.

Postcoderoos
De PostCodeRoos regeling biedt 15 jaar lang korting op de energiebelasting over opgewekte zonne-energie van zonnepanelen op andermans dak. Maar deze regeling staat momenteel op losse schroeven. Minister Wiebes heeft aangekondigd de belasting op elektriciteit drastisch te verlagen en de kosten van het gebruik van gas te verhogen om zo mensen te stimuleren van gas over te gaan op duurzaam opgewekte stroom. Wij van CDD waren in gesprek met de sporthal in Wijster over het oprichten van een postcoderoos met zonnepanelen op hun dak, maar dit plan kan voorlopig even de ijskast in. We wachten af met welke nieuwe maatregelen de regering gaat komen, maar dat kan nog wel even duren.

Zonnepanelen
In september beleggen we een avond voor bewoners die geïnteresseerd zijn in gezamenlijke inkoop van zonnepanelen en eventueel een warmtepomp. Op deze avond kan meteen worden ingetekend voor deze panelen. Meer informatie en de uitnodiging volgen zo spoedig mogelijk.

Samenwerking Woonservice
We hebben nauwe contacten met Woonservice, die bereid is te investeren in zonne-energie op andermans daken maar daarin wordt belemmerd door nationale regel- en wetgeving. We blijven contact houden. Wie weet wat er in de toekomst nog mogelijk is.

Voedselbos
Ook in september zal een eerste verkenning plaatsvinden met betrekking tot de totstandkoming van het voedselbos. Er zijn al mensen die hebben aangegeven mee te willen denken over de plek en de invulling hiervan. Zij worden binnenkort benaderd voor het plannen van deze avond. Anderen die willen meedenken of te zijner tijd uitvoeren, zijn hierbij ook van harte uitgenodigd. Mareille Oort zal dit project trekken. Zij is te bereiken op m.oort@outlook.com. Er zullen excursies worden georganiseerd naar andere voedselbossen, zodat we niet zelf het wiel hoeven uit te vinden.

Insecten, zwaluwen, vlinders en dergelijke
Bij het fonds van Drijber-801-jaar hebben we een aanvraag ingediend voor de aanschaf van twee insectenhotels om de belabberde insectenstand te verbeteren en twaalf nestkasten voor vogels die de eikenprocessierupsen helpen te stoppen. Voor meer informatie zie onze aanvraag onderaan dit verslag en lees ook hoe succesvol Wapserveen is met deze aanpak.

Volgende vergadering is woensdag 8 augustus, de tweede woensdag van de maand

Aanvraag Drijber-801-jaar:
Iedereen heeft wel gehoord van de toenemende overlast van de eikenprocessie rups. Als dit niet zo is, klik dan op de onderstaande links om te lezen wat voor beestjes het zijn en welke overlast ze kunnen geven. Het is een heel lastig rupsje. Vaak worden ze te laat opgemerkt met als resultaat dat ze het jaar erop, in veel grotere getale op kunnen gaan duiken. Nou is het zo dat Koolmezen graag eikenprocessierupsen eten, maar ook andere soorten als de Pimpelmees, Spreeuw en bijvoorbeeld de Boomklever lusten ze wel.
Het idee is om een flink aantal vogelkasten te kopen en die op te hangen in en rond het dorp. Daardoor creëren we extra nestgelegenheid voor de ‘goede’ vogels en kunnen we proberen te voorkomen dat de eikenprocessierups in de Drijberse Eiken een kans krijgen. De voorkeur gaat daarbij uit naar duurzame vogelkasten, gemaakt van het zogenaamde houtbeton. Dit zijn kasten die geen onderhoud nodig hebben en voor lange tijd kunnen blijven hangen.
En dan nog een tweede idee. Het is misschien wel bekend dat de insecten het de laatste tijd moeilijk hebben. Of het nou komt door het veranderende klimaat, het gebruik van pesticiden of andere factoren, is nu even minder van belang: we willen namelijk graag wat doen om de verschillende insecten een handje te helpen. Het idee is om naast de vogelkasten, ook een tweetal grote insectenhotels in het dorp op te hangen. De plek moet nog worden bepaald, maar ze zouden bijvoorbeeld bij het Kaampie geplaatst kunnen worden. Ze worden snel bewoond en het is heel bijzonder gezicht om de kleine wespjes te zien die beetje bij beetje het hotel koloniseren.
Geschatte kosten:
2x insectenhotel a 42 euro (link) : 88 euro
12x nestkasten a 25 euro (link) : 300 euro
Totaal : 388 euro
(De kosten van de nestkasten kunnen variëren maar liggen tussen de 20 en 25 euro. Om de prijs wat naar beneden te krijgen, willen we op Drijber.net een bericht plaatsen met de vraag of bewoners in Drijber zelf ook kasten zouden willen hebben. Dan kunnen we misschien een leuke korting bedingen)

https://nos.nl/artikel/2234341-eikenprocessierups-is-er-vroeg-bij-en-daardoor-gevaarlijker-dan-anders.html
https://nieuws.nl/algemeen/20170621/eikenprocessierupsen-door-hitte-lager-in-bomen/
https://nos.nl/artikel/391727-bos-dicht-door-eikenprocessierups.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen