Nieuws

Uitnodiging ‘Col du VAM’

Het fietstracé op de VAMberg wordt op donderdag 18 oktober 2018 officieel opengesteld. Drijber is van harte uitgenodigd.

 

.

Inwoners van Drijber zijn van harte uitgenodigd om bij de openstelling aanwezig te zijn (en evt mee te fietsen!). Onderstaande uitnodiging is ontvangen voor alle inwoners uit Drijber (en Wijster/Spier):

Uitnodiging Beklimming ‘Col de VAM’: dé berg van Drenthe
Stoempend, op de grote molen of met klein verzet?
De beklimming van het nieuwe parcours op de Col du VAM!
Maak het mee op donderdag 18 oktober 2018!
Wie demarreert, wie staat er geparkeerd en wie hangt er aan het elastiek……

Met trots en enthousiasme nodig ik u uit om aanwezig te zijn bij de eerste beklimming van het nieuwe fietsparcours op de ‘Col du VAM’ op donderdag 18 oktober 2018. U bent om 14.30 uur van harte welkom bij Koffiekiosk ‘Het Blinkerdje’ in Wijster.

De renners verzamelen zich om 15.00 uur voor het ‘Grand Depart’ aan de voet van de Col du VAM. Daar klinkt om 15.15 uur het startschot voor de etappe. U kunt de renners aanmoedigen langs het parcours én ik nodig u van harte uit om zelf mee te fietsen!

Programma
14.30 uur: ontvangst met koffie/ thee bij Koffiekiosk ‘Het Blinkerdje’
15.00 uur: verzamelen voor ‘Grand Depart’
15.15 uur: start etappe ‘Col du VAM’ met liveverslag door commentator Herbert Dijkstra
15.45 uur: officiële ingebruikname fietsparcours door gedeputeerde Henk Brink
16.00 uur: drankje en hapje
17.00 uur: einde

Aanmelden
We horen graag of u aanwezig bent bij de beklimming van de eerste etappe op het nieuwe fietsparcours. Aanmelden kan tot en met zondag 14 oktober 2018. Op het aanmeldformulier kunt u aangeven of u ook mee fietst!

U kunt aanmelden door op deze link te klikken.

Graag begroet ik u mét of zonder fiets op donderdag 18 oktober!

Met vriendelijke groet,
Henk Brink
Gedeputeerde Vrijetijdseconomie en fietsen

 

Onderstaand meer informatie over het fietstracé VAMberg:

Aanleg fietstracé VAMberg nadert voltooiing
Op maandag 27 augustus 2018 is aannemer Hoornstra uit Nieuw Buinen, in opdracht van provincie Drenthe, begonnen met de aanleg van het fietstracé op de VAMberg. De aannemer heeft de afgelopen weken veel werk verzet. Er is drainage aangebracht en ook de zandondergrond voor de fietslus aan de noordkant. Daarnaast wordt gewerkt aan een zogeheten flintenstrook (kasseien). Het sluitstuk van de werkzaamheden is het aanbrengen van een puinfundering en uiteindelijk het asfalt op de fietspaden.

Openstelling fietstracé VAMberg
Het fietstracé op de VAMberg wordt op donderdag 18 oktober 2018 officieel opengesteld. Inwoners van Drijber, Wijster en Spier zijn van harte uitgenodigd om bij de openstelling aanwezig te zijn (en evt mee te fietsen!).
U bent vanaf 14.30 uur van harte welkom op de parkeerplaats bij koffiekiosk Het Blinkerdje.
Vanaf vrijdag 19 oktober 2018 is het fietstracé op de VAMberg open voor iedereen.

Fietstracé en veiligheid
Het fietstracé op de VAMberg bestaat uit drie fietslussen met een stijgingspercentage van 8% tot 13%. Voor het beklimmen van de fietslussen geldt eenrichtingsverkeer. Dat wordt met borden aangegeven, die voor de openstelling worden geplaatst. Fietsers worden met behulp van bewegwijzering (ronde bordjes met het logo Op Fietse) naar de VAMberg geleid. Deze bewegwijzering is eerst tijdelijk om te bekijken of het fietsverkeer op de gekozen routes goed samengaat met het overige verkeer.

Monitoren verkeersstromen
Momenteel liggen er rond de VAMberg weer telslangen op de wegen om het aantal motorvoertuigen en fietsers te tellen. Deze telslangen lagen er ook in dezelfde periode in 2017, zodat we straks de aantallen goed kunnen vergelijken. De monitoring loopt door na de openstelling op 18 oktober 2018, zodat we kunnen zien hoeveel fietsers richting de VAMberg komen en de berg opgaan. De informatie over het aantal fietsers en motorvoertuigen wordt geanalyseerd en besproken met de werkgroep Omgeving.

Achtergrond: Recreatieve ontwikkeling VAMberg in fasen
De aanleg van het fietstracé is onderdeel van fase 1 van de recreatieve ontwikkeling van de VAMberg. Andere werkzaamheden die plaatsvinden in fase 1 zijn:

  • aanbrengen van tijdelijke bewegwijzering en informatieborden voor fietsers;
  • opknappen van De Blinkerd bovenop de berg door Het Drentse Landschap;
  • aanleg van een parkeerterrein aan de zuidzijde van de berg;
  • verwijderen van de oude spoorbrug aan de zuidzijde;
  • aanleg van een verbindingsroute door het Philipsbos naar de berg;
  • aanleg van het eerste gedeelte van het mountainbikeparcours.

In fase 2 (2019) wordt de aanleg van het Dak van Drenthe afgerond. Het Dak van Drenthe is een lange wal op de stortplaats om de stortactiviteiten af te schermen van het recreatieve gedeelte van de VAMberg. De uitvoering van dit project vindt plaats onder regie en verantwoordelijkheid van Attero. Het aanbrengen en ophogen van deze wal duurt tot en met eind 2019.

In deze fase kijken we ook naar uitbreiding van de routes voor wandelen, mountainbiken en fietsen op het Dak van Drenthe. Verder is het de bedoeling om de tweede fase van het mountainbikeparcours aan te leggen en de definitieve bewegwijzering voor de verkeersstromen aan te brengen. In fase 3 gaat we verder met de landschappelijke inpassing van het Dak van Drenthe richting het stroomgebied van het Oude Diep met beplanting, struikgewas en bloemrijk grasland. De plaatsing van bankjes, prullenbakken etc, maakt ook onderdeel uit van fase 3.

Mountainbikeparcours
Het eerste gedeelte van het mountainbikeparcours wordt naar verwachting in het najaar/winter van 2018/2019 aangelegd. Dat parcours bestaat uit een pad van ca. 80 centimeter breed over de berg heen. De totale route is ca 12 kilometer lang en voert onder andere door het Philipsbos, over de berg en langs de voet van de berg en de watergang. Het parcours biedt voor elk wat wils: voor de beginners, gevorderden en profs. Op het parcours komen verschillende obstakels waar de mountainbikers overheen/ onderdoor kunnen fietsen. Om de route aan te kleden is het de bedoeling om zogeheten struweelvakken te maken. Dit zijn vakken met verschillende struiken. Naast de struweelvakken blijven er open stukken met grasland die begraasd worden door de schapen. De aanleg van een Bikepark, een oefenparcours voor onder andere kinderen, bij de parkeerplaats van Het Blinkerdje is ook onderdeel van het eerste deel van het mountainbikeparcours. In deel 2 worden de moeilijkere onderdelen met rotsblokken en steilere hellingen op het parcours toegevoegd.

Meer informatie/aanleg fietstracé volgen
Meer informatie over de recreatieve ontwikkelingen op de VAMberg vindt u op de website www.provincie.drenthe.nl/vamberg. Hier kunt u ook de aanleg van het fietstracé volgen. Elke week worden en foto’s geplaatst van de werkzaamheden. Als u vragen heeft kunt u contact opnemen met Provincie Drenthe via het algemene telefoonnummer 0592 -365555

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen