Nieuws

Stadswandeling met de Buurtacademie

De buurtacademie organiseerde een stadswandeling met een ex dakloze door Groningen, lees hier het verslag…

.

.

Stadswandeling met Iddo.

Afgelopen zaterdag zijn wij met 8 dames vanuit Drijber richting stad Groningen vertrokken om daar Iddo Kemp te ontmoeten, een ex dakloze. Onze wandeling begon aan het Damsterdiep, daar in de buurt huurde hij z’n eerste kamer in Groningen.
Op zijn visitekaartje staat o.a. “zwervende, zwendelaar, kletsosoof….” en kletsen kan hij inderdaad. Hij vertelt dat hij na de scheiding van z’n ouders op 12-jarige leeftijd een tijdje bij z’n moeder in Amsterdam heeft gewoond, maar die hield meer van haar huisdieren dan van haar kinderen. Hij gaat de straat op en daar begint zijn zwerversbestaan, gaat dan naar zijn vader die in Kloosterburen in Groningen woont maar beland uiteindelijk in de stad Groningen omdat hij zich daar ook niet welkom voelt.
Iddo is een slimme jongen, gaat naar de havo en heeft uiteindelijk ook nog de kunstacademie afgerond. Verdient z’n geld als discjockey maar daar gaat het mis als hij de avonden voortzet in de “Kattebak” een kroeg in Groningen waar hij in aanraking komt met drugs en raakt verslaafd. Heeft nog een tijd samengewoond met zijn grote liefde Marjon, notabene recht tegenover de eerste methadonpost in Groningen. Die heeft hem uiteindelijk laten kiezen voor haar of de drugs. Daar heeft hij zoals hij zelf zegt de verkeerde afslag genomen.
Al kletsend en wandelend door de stad doet hij verder zijn verhaal, tussentijd nog even een bak (eigenlijk meer een bakje…) koffiegedronken in een café. Het was er lekker warm en Iddo had toen al niet zo’n haast meer. We wandelen verder richting de Prinsentuin waar er een foto van onze groep wordt gemaakt voor Iddo zijn collage aan de muur thuis en wordt later nog gespot op het twitter account van Iddo. Hij zwerft uiteindelijk 8 jaar rond op straat en na een fikse longontsteking besloot hij om zijn leven anders in te gaan richten. Heeft uiteindelijk onder begeleiding een huisje toegewezen gekregen waar hij nu nog steeds woont met zijn kat, boeken en vele cd’s.
Nadat we een broodje genuttigd hebben samen vindt Iddo het wel genoeg, hij is moe en we nemen afscheid. Indrukwekkend verhaal hoe iemand in zo’n situatie kan belanden en daar toch het beste van probeert te maken. Zoals hij zelf zegt heb je zelf een keuze om ergens in te blijven hangen of er toch weer voor te gaan.
We lopen nog even naar het Forum in Groningen en kijken daar vanaf het dak over de stad Groningen en gaan na een gezellige dag weer richting Drijber naar ons eigen, lekker warm huis. Dat het ook anders kan hebben we vandaag gezien…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen