Archief columnsNieuwsTijdelijke

Zeug 526

Zeugen, de moeders op ons bedrijf hebben een nummer, om ze te herkennen en om gegevens over hen bij te houden.

.

.

Het nummer is haar naam. Bij sommige nummers heb je meteen een plaatje in je hoofd. Die zeug heeft vaak iets bijzonders gehad. Zo hebben wij zeug nummer 526. Dit is Oma zeug. Oma Zeug heeft al minsten twee keer zo vaak biggen gehad als andere topzeugen. Ze is al zó oud dat we al meer dan duizend zeugen ná haar hebben aangekocht. En dat is veel, heel veel.
Volgens richtlijnen, adviseurs enzovoorts had ze al lang ons bedrijf moeten verlaten. Maar zodra dat ter sprake komt roepen mijn man en ik gelijk: ‘Nee, Oma blijft hier totdat ze ons zelf verlaat.’
Oma heeft al veel meegemaakt bij ons op het bedrijf. Ze heeft al van verschillende rassen (dus mannen) biggen gehad. Ging altijd goed. Ook heeft ze zich al een aantal keren goed klem gezet in een dekbox maar dit liep gelukkig ook goed af.
Maar nu, nu is Oma gust. Gust betekent dat ze na inseminatie niet drachtig wordt. Stiekem ben ik haar na de eerste keer ‘vergeten’ af te voeren en heeft mijn man haar opnieuw aangedekt. Maar nu is ze weer gust. Kortom, Oma wordt niet meer drachtig. En tja, wat doe je dan? Waar laat je een zeug die niet meer voldoet aan de maatstaven van het bedrijf? Mijn man zou haar uiteindelijk toch afvoeren. Maar ik niet! Dus nu ben ik naarstig op zoek naar een verstopplek voor Oma zeug. We hebben een buitenzandbak maar dat is in de winter te koud. Een nieuw schuurtje buiten valt hem vast ook meteen op en is ook niet wenselijk met de huidige dreiging van Afrikaanse varkenspest (AVP). Ik heb nu maar bedacht dat ik haar stiekem verwijder uit alle managementsystemen en haar rustig tussen de andere zeugen laat lopen. En dan maar heel hard hopen dat ze geen gedrag meer vertoont dat ze gedekt wil worden (berigheid). Want dan worden ze toch een potje vervelend.
Dus Oma, laten we dit afspreken: als jij je netjes gedeisd houdt, knijp ik een oogje dicht en maken we er samen voor jou een mooie oude dag van!

Mareille van Oort

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen