Archief columnsNieuws

Midwinterhoornblazen

Sorry, maar ik heb de feiten niet geverifieerd.
Of op z’n Driebers: Ik ben te beroerd geweest om uit te zoeken of het verhaal klopt.

Welk verhaal? “Nou”, -zeggen we dan – “dat Derk de Weerd op de zolder van zijn boerderij aan de Berkenweg een soort trompet vond.” En daarmee op het idee kwam om een harmonieorkest op te richten. Maar dat niet deed omdat de aanschaf van de rest van de instrumenten toch wel erg duur uitviel. En dat toen bedacht werd, om er dan zelf maar een paar te maken. Bijvoorbeeld  midwinterhoorns. Femmie en Ina van de Buurtacademie regelden een cursus met Jasper Nijman uit Hardenberg. Die attendeerde ons op het Christelijke doel van het blazen op zo’n hoorn. Het bouwen ervan bleek echter een heidens karwei. Bart loste het probleem op met de motorzaag en de rest gutste braaf de hoorn uit met een holle beitel. Zo zou Jozef de timmerman het ook gedaan hebben.

Na het bouwen kwam het blazen. Maar dat viel niet mee. Jasper blies de sterren van de hemel en wij Sinterklaas van zijn boot. Zelfs de brandweer en de ambulance na-apen bleek een lastige opgave. Of het Kerstfeest dit jaar gevierd kon worden leek lange tijd twijfelachtig. Wij konden in ieder geval de komst van het Kerstkind niet aankondigen met “d’Olde Roop”, terwijl dat in het gebied van de oude Saksen toch gebruikelijk is. Tenminste na de Kerstening; daarvoor toeterde men angstig de boze geesten de streek uit. Dat zou met het afgrijselijke geblaas van ons nog steeds een fluitje van een cent zijn.

Gelukkig had Jasper veel geduld en inspireerde hij ons met dramatisch mooi blazen, vol melancholie en heimwee naar vroegere tijden, toen de wereld nog harmonieus en onbedorven was. Wij werden voor elke mooi geblazen toon overladen met complimenten en glommen van trots als de lucht door de “happe” (het mondstuk van vlierhout) in twee toonhoogten geperst kon worden. Met een ongepolijste rauwe brul in de trant van “Kom of ik schiet” benaderden enkelen van het groepje uiteindelijk “d’Olde Roop”. Hiermee zal Drijber het dit jaar moeten doen.
Met de belofte veel te oefenen en in de toekomst eerbiediger te blazen, wens ik  -ongevraagd- namens alle midwinterhoornblazers uit het dorp iedereen een fijne Kerst toe.

Bruun

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen