Archief columnsNieuws

MacSmeerzak vliegtuigjes

Waar het mee eindigt weet ik nog niet, maar de column begint met de twee belangrijkste dingen die we van onze moeders hebben geleerd.
En wel: a) Netjes piesen in een potje en b) Niet meer voor het vaderlandweg de luiers volpoepen. Het kost wat moeite, maar dan heb je ook wat. Sommigen van ons krijgen na het opdoen van deze kennis zelfs moeiteloos verkering. Anderen merken -met hun jonge oogjes, oortjes, neusjes en velletjes- ook nog op dat hun lijfjes en kleertjes worden gewassen, hun haartjes gekamd en hun bedjes opgemaakt. En dat er in en om het huis wordt stof gezogen, geboend, gepoetst, opgeruimd en de kattenbak geleegd. Oh, wat leren kinderen toch veel! Maar daarna gaat het soms gruwelijk mis. Gelukkig wel! Want hoe moet ik anders aan goedkoop materiaal komen om mijn werkstukjes mee te maken.

Ondertussen weet ik ook al hoe ik deze column moet eindigen. Namelijk met de “Rondjes om de VAM” die Sapie en ik zo’n twee á drie keer in de week fietsen. En wat we dan allemaal zien.
Soms wel twintig ooievaars, een wegspringend ree, drie miauwende buizerds en overstekende kikkers. Dikke, bijna blauwe bramen, fluite- en kaasjeskruid, trossen lijsterbes, uitgebloeide wilde peen en kattenstaarten, nog dieppaars kleurend in de slootkant. Eén keer zelfs een serieus vrijend stel op een picknicktafel. Oh, wat is de natuur soms mooi!
Maar je hebt er geen moer aan als er geen blikjes en plastic flesjes liggen. Zelfs iemand die het eerste deel maar oppervlakkig heeft gelezen begrijpt dat die er “natuurlijk” wel te vinden zijn: Van Amstel tot Heineken, Coca en andere Cola, Fristi, Red Bull en nog ”betere” sportieve drankjes. Vier kwart liter flesjes droge witte wijn en een “normale” fles met hetzelfde spul op vijf verschillende dagen van één week waren wel het hoogtepunt. Vooral omdat ze ook nog op ongeveer dezelfde plek in de berm te vinden waren.
Hartelijk dank aan alle gulle gooiers en onze neoliberale regering, die statiegeld vragen maar al te graag aan de vrije markt overlaat. Gemiddeld levert een rondje fietsen genoeg materiaal op voor één vliegtuigje:  Vier blikjes en een flesje! Voor het dubbeldekkertje en de jumbojet had ik wat meer nodig.
Wanneer ik een keer geen zin had, zijn er ook wel eens wat vondsten onverwerkt in de oranje kliko beland. Sorry!

Bruun

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen