Nieuws

Kunst van een dorpsgenote

Het is haar weer gelukt om met naam en toenaam in de krant te verschijnen, nu in samenwerking met een grafisch vormgever.

.

.

Wat was er eerst: het woord of het beeld? Drentse schilders en schrijvers slaan de handen ineen en laten het zien in Assen. Paula Laning is een van hen.

In den beginne was het Woord, aldus het evangelie van Johannes. Het Drents Schildersgenootschap (DSG) en de Drentse Schrieverskring (DSK) menen dat het anders kan.

Joep van Ruiten • 9 december 2021, 06:28 • Cultuur, Dagblad van het Noorden

Leden van het genootschap (opgericht in 1954) en de kring (heropgericht in 2012) trokken afgelopen jaar samen op en maakten werk dat tot eind december is te zien in de vaak stille DSG-galerie bovenin Warenhuis Vanderveen in Assen.
,,Om een originele en oorspronkelijke aanpak te garanderen, is ervoor gekozen alle kunstenaars en schrijvers te vragen nieuw werk maken”, aldus het genootschap en de kring in een bericht vooraf. ,,Tekst en beeld zijn daardoor in principe even belangrijk en versterken elkaar.”

Nietniks (2021), Paula Laning & Albert Rademaker
Nietniks (2021), Paula Laning & Albert Rademaker Foto: DvhN

Bij grafisch vormgever Albert Rademaker en schrijver Paula Laning leidde het tot print op board waarin woord en beeld samenvloeien. Het is een dubbelspreuk – Nederlands en Drents – zoals Rademaker ze vaker maakt, maar nu dan dus aangedragen door Laning: ‘Niets is te mooi om waar te zijn/ Um waor te weesn is niks te mooi.’

Koffie bij het hunebed van Loon
Dichter Marga Kool en fotograaf Sake Elzinga brachten een bezoek aan het hunebed van Loon, dronken er koffie en gingen schijnbaar elk hun gang. Elzinga fotografeerde een akker met hunebed als horizon, symbool voor wat voor ons ligt. Kool schreef, achteraf, over een ‘schrijnend besef/ dat ook wij op een dag/ ergens/ ooit/ elkaar onder een steen gaan achterlaten’.

Waardewerk (2021), Anneke Verstegen & Jan Harbers
Waardewerk (2021), Anneke Verstegen & Jan Harbers Foto: DvhN

De tentoonstelling kent een aantal verrassingen, zoals Waardewerk van Jan Harbers en Anneke Verstegen, een installatie in de vorm van een gehalveerd biechthokje met daarop woorden die uitnodigen tot contemplatie en reflectie. Het levert een mooi, onbedoeld contrast op met een zitbank in de galerie die is voorzien van de vermaning DIT IS GEEN HANGPLEK.

Kus me, streel me, voel me, snij me, kerf me’
De samenwerking tussen Peter Veen en Marieke Geerlings resulteerde in een kleibeeldje op van een in zichzelf gekeerde, misschien zelfs slapende figuur. Daarnaast is op de wand een QR-code aangebracht naar een geluidsfragment met een stem die op fluistertoon om aandacht schreeuwt: kus me, streel me, voel me, snij me, kerf me, kras me, schets me, zeg me, schrijf me, lees me.

Kus me (2021), Peter Veen & Marieke Geerlings
Kus me (2021), Peter Veen & Marieke Geerlings Foto: DvhN

Dat brengt terug bij het begin. Ongetwijfeld gaat het beeld aan het woord vooraf, op zichzelf staand kan het verpletterend zijn. Maar veel vaker is een beeld slechts een indruk en zijn woorden nodig om een ingang en vervolgens verdieping mogelijk te maken. Johannes had dat goed gezien.
#
Een ontmoeting van 21 Drentse kunstenaars en schrijvers is tot en met 8/1 te zien in de DSK Galerie in Warenhuis Vanderveen in Assen. drentsschildersgenootschap.nl en drentseschrieverskring.wordpress.com

En zo ziet het kunstwerk van Paula Laning en Albert Rademaker er in het echt uit, in zwart/wit dus:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen