Archief columnsColumns

Herfst! Feest!

Herfst? Feest?  Natuurlijk heeft de herfst de schijn tegen. Vallend blad, slippende treinen en sombere gedachten zijn bijna

spreekwoordelijk synoniem. Bovendien is de wintertijd ingegaan, regent het de godganse dag en liggen sommige stukken land er zeiknat bij.  Hoezo, feest?
Voor de keus van de titel zijn dus blijkbaar wat andere, steekhoudende argumenten nodig.
De herfst is één groot feest. Wekenlang zetten bomen en struiken  hun beste beentjes voor met fascinerende, soms vlammende, bijna lichtgevende kleuren. Ik ben er van overtuigd dat zelfs kleurenblinden zien dat ze een Drijberse “Indian Summer” maken. Voor ons!
Ze verwachten niet eens een bedankje. Sterker nog, na de mooie kleurenpracht bewijzen ze ons eer op een manier die vorsten en kampioenen waardig is. Zoals die in New York gehuldigd worden. Onvoorstelbare aantallen bladeren strooien ze gul over ons uit. Je begrijpt niet waar we deze “ticker-tape parade” aan te danken hebben.
De herfst is één groot feest om meer redenen: Eindelijk kan het speelgoed weer uit de kast.
De “grote” jongens hebben vanzelfsprekend ook de grote spullen. Met glunderende koppen rijden ze hooggezeten op hun trekkers, shovels en hakselaars langs ’s Herenwegen en door Drijber.                    ’t Is dat de apparatuur lawaai genoeg maakt anders zouden ze de mond permanent  in de ”broembroembroemstand” hebben.
De “kleine” jongens hebben ander speelgoed. Met een beetje geluk blaast het, zit er een benzinemotor op en kunnen ze qua geluid met de grote jongens meedoen.
Het grootste feest viert natuurlijk de “kleine” jongen die speelgoed heeft dat precies lijkt op het speelgoed van de “grote” jongens. Met je eigen trekkertje en je eigen dumpertje het bij elkaar geblazen blad naar de verzamelbak rijden,  is vermoedelijk nog mooier dan de natste droom.
Volgens mij heeft Henk-Jan Schuring dit allemaal door zijn hoofd laten spoken tijdens het knutselen.  Het verwondert me evenmin dat overbuurman Freddie zo af en toe ook wel eens achter het stuur wil zitten.

De moraal van dit verhaal?
Onze Lieve Heer heeft het niet zonder reden bedacht. Het feest van de herfst is vooral bedoeld om
de bomen winterklaar te maken en het blad te laten verteren tot voeding voor het volgende seizoen. Het is een feest op zich om te zien hoe de natuur ons daarbij verrast met de meest fraaie paddenstoelen. Bijvoorbeeld deze mooie witte bij ‘t Kaampie.
Misschien is het dus de moeite waard om wel lekker te spelen maar niet alles weg te blazen.

Bruun

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen