Archief columnsNieuws

Hemels Drijber.

Vroeger was de kruising van de Europaweg met de Steendervalsweg ’s nachts een mooi voorbeeld van lichtvervuiling. De als een landingsbaan verlichte plek was kilometersver zichtbaar en de familie de Jong kon er -van horen zeggen- de krant bij lezen. Een aantal jaren geleden is de verlichting sterk verbeterd; je hebt nu pas in de gaten dat er licht brandt, als je het kruispunt oprijdt. Het maakt dus niets uit op welk tijdstip van de dag je deze plek passeert: de grote richtingwijzer is altijd goed te zien. Twijfelen aan de autoriteit van de A.N.W.B., dat doe je niet. Waar hun borden staan, daar wordt de juiste richting aangegeven.Rijdend over de Europaweg sla je dus gewoon af als je naar Drijber moet. Naar links als je uit de richting van Hoogeveen komt en naar rechts als je in Westerbork was.

Veel informatie krijg je overigens niet als je op het bord kijkt. De plaatsnaam staat erop, plus het geschatte aantal kilometers dat je nog moet rijden voordat je er bent. Naar mijn beste weten maakt de A.N.W.B. in het Wilde Westen ook nog het aantal inwoners op borden bekend. In de noodzakelijkste gevallen worden bovendien de naam van de sheriff en het aantal gevangenissen vermeld. Helemaal zeker van mijn zaak in dezen ben ik niet. Ik verwar kennis opgedaan uit lessen en boeken nogal eens met kennis uit stripverhalen en de Donald Duck. 

Het is natuurlijk ook erg moeilijk om te beslissen welke informatie over Drijber op het bord geplaatst zou moeten worden. Het zou zomaar een agendapunt op de volgende jaarvergadering van P.B. kunnen zijn. Een aantal discussiepunten hoef ik niet eens uit mijn duim te zuigen: een fijne plek om te wonen, te werken, naar school te gaan, te spelen, te kerken, te tuinieren, feest te vieren, te biljarten, te recreëren en te protesteren tegen stankoverlast. Kortom: een ideale plek, een paradijs! 

De firma Alsema heeft het goed begrepen. Wekenlang zijn ze in Drijber aan het werk geweest om de biogasleiding van Attero naar Nieuweroord aan te leggen. Ondertussen hebben ze blijkbaar goed om zich heen gekeken of op een andere manier prettige ervaringen opgedaan in het dorp. Nu ze op het genoemde kruispunt werken, hebben ze gemeend de A.N.W.B. te moeten corrigeren. De weg naar Drijber is niet meer naar links en niet meer naar rechts; Drijber is in hun ogen een hemelse plaats en in die richting moet je Drijber dus voorlopig zoeken.

Bruun

{gallery}2014/columnhemelsdrijber{/gallery}

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen