NieuwsTijdelijke

Glasvezel voor iedereen!

Informatie van stichting Sterk Midden Drenthe, inclusief agenda bijeenkomsten in de dorpen.De Stichting Sterk Midden-Drenthe is ontstaan uit een burgerinitiatief en de gemeentelijke werkgroep Glasvezel. De doelstelling van de stichting is om de vraag naar een snelle breedbandverbinding in de gemeente Midden-Drenthe in kaart te brengen en streeft naar een glasvezel achter iedere voordeur in de gemeente. Zoals in het verleden alle woningen aangesloten zijn op het telefoonnet krijgt straks iedereen de beschikking over een glasvezel-breedbandverbinding. Deze doelstelling kan alleen gehaald worden als tenminste 65 procent van de inwoners mee gaat doen.

Tot op heden zijn alleen de belangrijke woonkernen op de kabel aangesloten omdat het kabelbedrijf hier makkelijk een hoog rendement kon behalen. Hierdoor is indirect een beleid van uitsluiting van de inwoners van de buitengebieden gevoerd. De buitengebieden die nooit aan de beurt gekomen zijn zullen, als het aan het kabelbedrijf ligt, ook nooit aan de beurt komen.

Solidariteit van de inwoners

Het project gaat slagen als we als inwoners solidair met elkaar zijn. Aan iedereen die nu op de kabel is aangesloten wordt gevraagd te overwegen om mee te doen met de glasvezel. De overstap van de kabel naar de glasvezel is gratis en de maandelijkse kosten zijn ongeveer hetzelfde. Deze solidariteit, die dus niets extra kost, gaat bepalen of alle inwoners de beschikking krijgen over een essentiële breedbandverbinding met vele extra mogelijkheden.

Waarom glasvezel?

Het belang van een glasvezelnetwerk gaat veel verder dan tv-kijken, internet en bellen. Deze symetrische breedbandverbinding – met dezelfde download als uploadsnelheid – zorgt voor een toekomstbestendige infrastructuur die behoorlijk gaat bijdragen aan de leefbaarheid van de dorpen en de buitengebieden. Thuis studeren, zorg op afstand, de bedrijfsvoering van boerenbedrijven, thuis werken, zijn zo maar een paar voorbeelden die bij zullen dragen aan een betere leefbaarheid van het buitengebied dat voorzien is van een snelle breedbandverbinding. Landelijk gezien blijkt verder dat woningen die zijn aangesloten op een glasvezelnetwerk beter in de markt liggen en dus makkelijker te verkopen zijn.
De digitale ontsluiting van de dorpen en buitengebieden heeft grote aandacht van de politiek en om deze reden heeft de Provincie Drenthe en Gemeente Midden-Drenthe brede steun aan de Stichting Marktverkenning Sterk Midden-Drenthe toegezegd.

Informeren van de bevolking

In de eerste helft van 2015 wordt de bevolking van de gemeente Midden-Drenthe voorgelicht en kan iedereen zich opgeven voor deelname aan de glasvezel.
In ieder dorp/buurtschap zal een informatieavond georganiseerd worden. Ook zullen wij aanwezig zijn op bijeenkomsten, evenementen en jaarmarkten om alle vragen uit de bevolking te kunnen beantwoorden. Als uit de vraagbundeling blijkt dat meer dan 65 procent van de inwoners zich opgeeft gaat het project door.

Uitvoering van het project

Als de doelstelling gehaald is, wordt de coöperatie “Sterk Midden-Drenthe U.A.”opgericht die verantwoordelijk is voor de aanleg en beheer van het netwerk. De coöperatie Sterk Midden-Drenthe is geen commercieel bedrijf. De gebruikers van het netwerk zijn de leden van de coöperatie, de leden hebben het netwerk in eigendom en hebben zeggenschap.

De aanleg zal naar verwachting in het vierde kwartaal van 2015 van start gaan en gaat ongeveer 18 maanden duren.

glasvezel

Meer informatie?

 

Kom naar een van onze informatieavonden en laat u informeren onder het genot van een kopje koffie ! De volgende informatie avonden staan gepland:

 

Datum Dorp e.o. Waar Hoe laat
16 maart Brunsting/Beilervaart ‘t Trefpunt 20.00 uur
23 maart Oranje Windjammer 20.00 uur
1 april Hijken Dorpshoeve Vanaf 19.30 uur
8 april Hoogersmilde De Olde Bieb 20.00 uur
13 april Smilde Het Kompas Vanaf 19.30 uur
16 april Bovensmilde De Spil 20.00 uur
17 april Zwiggelte De Schuur 20.00 uur
23 april Hooghalen Haolerhoes Vanaf 19.30 uur
28 april Nieuw Balinge De Heugte 20.00 uur
30 april Wijster De Weidehoek Vanaf 19.30 uur
6 mei Drijber ‘t Kaampie 20.00 uur
11 mei Witteveen De Tille 20.00 uur
12 mei De Broekstreek ‘t Broekhoes 20.00 uur
18 mei Orvelte De Schenkerij 20.00 uur
21 mei Westerbork De Westerburcht 20.00 uur
26 mei Brunstinge/ Eursinge Buurthuis Eursinge 20.00 uur
28 mei Elp Buurthuis Vanaf 19.30 uur
1 juni Lieving/Holthe Holthe 3a Vanaf 19.30 uur
4 juni Smalbroek/Terhorst Thee Schenkery 20.00 uur
8 juni Spier Schortingshuis 20.00 uur
11 juni Beilen De Raat Vanaf 19.30 uur
15 juni Klatering/Alting Mummelhuus 20.00 uur

 

 

Bezoek ons aan de Brinkstraat 3 te Beilen (vanaf medio maart)

Website:        www.sterkmiddendrenthe.nl

Facebook:     www.facebook.com/sterkmiddendrenthe

Email:            info@sterkmiddendrenthe.nl

Telefoon:       06 – 336 300 31

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen