Archief columnsNieuws

Een potvis in Drijber?

Normaal gesproken verwacht je een potvis in zee, of desnoods op het strand.

Maar onze columnschrijver denkt daar anders over..

 

 

Gemiddeld heeft een mens  bijna zes keer zoveel hersengewicht nodig om zich gelijk te kunnen stellen met een potvis. Qua hersengewicht dan. Qua totaal gewicht is de vis met z’n vijftig ton je zeker zeshonderd keer de baas.  Waarschijnlijk lacht zo’n beest zich dan ook te barsten als het de vergelijking in deze column  te horen krijgt.
Hierin wordt namelijk het skelet van een van zijn overleden soortgenoten vergeleken met een halfafgebroken boerderij. Het belachelijke zit hem dan in het feit dat er blijkbaar overeenkomsten
te ontdekken zijn. Toch vonden mijn hersenen het bij de eerste inval wel goed opgemerkt. Geen wonder zullen de betere rekenaars onder  jullie zeggen:  jij denkt vermoedelijk niet veel beter dan het zesde deel van een potvis!

Het restant van de door de slopers onderhanden genomen boerderij oogde heel fotogeniek.
Alsof een graficus er vorm aan had gegeven. Geraakt werd ik vooral  door de treffende gelijkenis met een skelet. Een foto van een door wetenschappers uitgebeend potvislijk op het strand van Texel had ik nog op mijn netvlies staan. Een ribbenkast viel direct op, net zoals de wervelkolom. De schedel nog in tact. Flarden huid en spek. Zelfs de zee was zichtbaar.

Ook zichtbaar was een heel mooie nieuwe stal. Met machtig mooi vee. Zo mooi dat een filmploeg uit Duitsland het stond te vereeuwigen. Gerrit en Clementine waren er zichtbaar mee in hun nopjes.
Natuurlijk was ik hier niet voor gekomen. Natuurlijk wilde ik vooral de sloperskraan de oude boerderij zien pootje lichten; het verleden zien verdwijnen. Natuurlijk was ik eerst te vroeg en daarna te laat. De lunch van de sloper duurde namelijk vijf minuten korter dan beloofd. Ik had het moeten weten; maar ja ik heb helaas geen potvishersenen.
Toch heb ik nog een tweede overeenkomst gevonden. Met wat rekenwerk ontdekte ik dat niet alleen de vorm overeenkomsten vertoont. Ook de gemiddelde leeftijd van  gezonde potvissen  wijkt niet veel af van de ouderdom van de betreffende boeren bedoening. Omdat de boerderij in 1937 is gebouwd en een potvis  de leeftijd van 70 jaar kan bereiken, zit er maar zo’n jaar of 9 tussen.

Ik ga ervan uit dat de familie Kerssies lang en gelukkig op De Hullen gewoond heeft en er niet als Jona gevangen heeft gezeten. In ieder geval hebben we gelukkig deze foto’s nog.

Bruun

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen