Nieuws

DvhN: Geen mobiel bereik in Drijber

Het Dagblad van het Noorden schreef een artikel over de slechte mobiele ontvangst in Drijber

.

.

De Col du Vam: een walhalla voor fietsers, een drama voor bellers in Drijber? Het mobiele bereik in het dorp naast de berg is bar slecht. Inwoners van het dorp denken dat het komt door het ophogen van de berg.

,,Het slechte bereik speelt al een paar jaar. Het was een sluimerende kwestie, maar het aantal klachten is de laatste jaren toegenomen”, zegt voorzitter van Plaatselijk Belang Jan-Willem Nieuwenhuis. ,,Wij vermoeden dat er een verband is met het ophogen van de berg.”

Sinds eind 2017 wordt bodemas, een gerecyclede grondstof van ijzer, koper en roestvrij staal, op de voormalige vuilstort van Attero gestort voor de aanleg van het Dak van Drenthe. Het hoogste punt van de Col du Vam, dat naar verwachting over twee maanden wordt bereikt, is dan 63 meter. De antennes waarop de mobiele telefoons van de inwoners van Drijber aanstralen, verdwijnen daar volgens Nieuwenhuis achter.

Bereik verdwijnt plotseling

Zelf woont hij op een paar kilometer afstand van het ‘Dak van Drenthe’. ,,Maar ook hier is het bereik niet altijd goed. Het staafdiagrammetje dat je op je mobiel ziet is er soms gewoon niet. Ik krijg wel eens de vraag: heb je mijn sms’je of appje niet ontvangen? Zodra ik dan binnen ben, bij de wifi in de buurt, heb ik ineens vijf berichten.”

Na een eerste inventarisatie onder dorpsgenoten, waarin 75 procent aangaf het probleem te herkennen, heeft Plaatselijk Belang contact gezocht met grondeigenaar Attero en de provincie Drenthe. ,,Het was onduidelijk wie verantwoordelijk is voor een oplossing”, zegt hij. ,,Tijdens het gesprek bleek dat we bij de providers moeten zijn. Omdat de masten op gebouwen van Attero staan, gaat Attero eventuele fysieke werkzaamheden faciliteren”, vertelt hij.

Provider KPN heeft kort geleden een controlemeting gedaan op de VAM-berg. De provider onderzoekt of het bereik inderdaad slechter is geworden sinds de werkzaamheden en wat er nodig is voor een oplossing. Plaatselijk Belang is de tientallen klachten uit het dorp aan het bundelen voor de verschillende providers. ,,Dat leek ons slim: we willen duidelijk maken dat er echt wat speelt in Drijber”, zegt Nieuwenhuis. ,,We wachten even af hoe de providers daarop reageren, maar wij blijven het in de gaten houden. Met Attero hebben we afgesproken elkaar op de hoogte te houden.”

En hoe zit het met het naastgelegen Wijster? Bij de voorzitter van dorpsbelangen Wijster zijn geen klachten bekend. ,,Ik weet dat het probleem speelt in Drijber, maar wij hebben een eigen mast in het dorp – bij de sporthal. Daar stralen de meeste telefoons op aan”, zegt Oscar Rensing.

‘Even naar buiten’

Nieuwenhuis kent geen verhalen over situaties waarbij het slechte bereik tot grote problemen heeft geleid. ,,Hoe mensen ermee omgaan is verschillend”, zegt hij. ,,Iemand van Plaatselijk Belang sprak onlangs met een jonge inwoner. Die zei laconiek: ach, als ik moet bellen ga ik even naar buiten.”

Bron: Dagblad van het Noorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen