NieuwsNoblesse

Dorpen verliezen strijd van verwerker slachtafval

15 dec 2011- Uit Dagblad van het Noorden, Theo Wortel
De Raad van State wijst alle bezwaren tegen Noblesse Proteins inWijster af.

De Raad van State heeft gisteren alle bezwaren tegen de verwerking van slachtafval door Noblesse Proteins in Wijster van tafel geveegd. Directeur Johan Visser reageert opgetogen. De komende dagen gaat het bedrijf op het industrieterrein bij vuilverwerker Attero proefdraaien. Visser gaat ervan uit dat de productie in zijn fabriek in januari op gang komt.
De Raad van State hadwel kritiek op de wijze waarop de provincie Drenthe de milieuvergunning had geregeld. Omdat dit later was rechtgetrokken, bleef de kritiek zonder gevolgen. De provincie is wel veroordeeld tot betaling van de proceskosten (7500 euro) aan inwoners van Wijster, Drijber en concurrent Sonac in Burgum. De zes pluimveeslachterijen die achter de oprichting van Noblesse zitten, leveren nu aan Sonac.
Noblesse gaat nauw samenwerken met de vuilverwerker van Attero in Wijster. Attero levert de stroom voor het nieuwe bedrijf en verwerkt het afvalwater. Noblesse Proteins verwerkt het dierlijk afval dat vrijkomt bij het slachten van kippen tot meelproducten en vetten voor de diervoederindustrie.
De omwonenden in Drijber en Wijster, die zich tot het uiterste verzetten tegen de komst van Noblesse, zijn bang voor stank- en geluidsoverlast. Volgens de Raad van State zijn er voldoende maatregelen tegen die overlast genomen.{jcomments on}

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen