DD: kort verslag en lang verhaal: hemelwater
Deze keer een heel kort verslag en een wat langer verhaal: dat is Duurzaam Drijber deze maand.
.
.
Op maandag 27 september 2021 is de jaarvergadering van Duurzaam Drijber, een tweejaarvergadering zelfs omdat er vorig jaar geen jaarvergadering was vanwege Corona. Mocht het dit jaar weer niet live kunnen dan doen we het online. Meer informatie volgt. En omdat alle lopende zaken nog steeds lopen, zie vorige verslag, nu een ander duurzaam verhaal: Hoe kunnen we duurzaam met ons hemelwater omgaan?
Een duurzame tuin die minder snel verdroogt, met gratis regenwater. Een eenvoudige regenton kan al wonderen doen!
Aan neerslag geen gebrek de laatste maanden. Het opslaan van regenwater heeft talloze voordelen. Je tuin besproeien zonder de kraan te laten lopen….Maar hoe doe je dat?
Meer hitte en vaker plensbuien zijn de huidige voorspellingen, wel iets om rekening mee te houden. Na een stevige regenbui worden de rioolsystemen enorm op de proef gesteld. Vandaar dat er de laatste tijd ook volop wordt gepromoot met weg met die grote tegels in de tuin, om regenwater zo lang mogelijk vast te houden.
En voordelen zijn er volop. Waar water weer in de bodem zakt, biedt het kansen voor bomen en planten in periodes van droogte. De begroeiing zorgt weer voor verkoeling, minder fijnstof en stimuleert de biodiversiteit voor insecten, vogels en kleine dieren, die hebben nu eenmaal meer met bloemen en plantjes dan met tuintegels.
En wij gooit het geld niet over de balke, dus waarom je tuin besproeien met kraanwater dat steeds duurder (en soms schaarser) wordt, als het ook veel goedkoper kan.

Het meest populair is de bovengrondse opslag in de regenton. De oude houten regenton heeft inmiddels concurrentie van diverse kunststof modellen. Een ton is verder niet snel te groot, een paar honderd liter heb je met een beetje dakoppervlakte al snel gevuld. Indien je de ton wilt aansluiten op de dakgoot kun je met een zaag, wat pvc buizen en bochten al gauw tot een mooi resultaat komen. Om te voorkomen dat de ton overloopt kun je een volautomaat of een regenwaterklep monteren. Voor een investering van rond de 70 euro zijn er al tonnen te koop met een opslag van 210 liter. Ook een muurtank met een inhoud van 320 liter wordt momenteel al aangeboden voor ongeveer 140 euro.

Voor wie het nog groter wil aanpakken is er ook nog een van 650 liter voor 350 euro. Plaats de regenton altijd op een stevige ondergrond, om scheefzakken te voorkomen. Zo heb je als het meezit altijd water bij de hand om de planten te besproeien.
Wat meer werk dan het bovenstaande is de aanleg van een wadi. Dit is een bovengrondse waterberging in de tuin. Het is in feite een verlaging in de tuin van zo’n 10, 15 cm onder het maaiveld. Je kunt het zo groot maken als je zelf wilt.
Deze aangelegde kuil stroomt bij een bui van enige omvang vanzelf vol en geeft het water langzaam af aan de doorlatende bodem. De kuil kan je ergens in het gazon of in een border aanleggen. Een mooie aanvulling op de tuin, want hier kunnen planten groeien die goed overweg kunnen met droogte en water.

Net als de waterton kun je de wadi ook vullen met regenwater uit de regenpijp. Het hemelwater kun je eventueel aanvoeren met omgekeerde dakpannen. Dit is redelijk goedkoop, en staat al gauw leuk. Een duurdere oplossing is de aanvoer via pvc pijpen of flexibele slangen. Welke soort je kiest, je moet wel zien te voorkomen dat bij hevige hoosbuien de wadi volledig onderstroomt, en de tuin blank komt te staan. Om dit te voorkomen is er een regenwaterklep voor de regenpijp verkrijgbaar. Die zorgt ervoor dat er bij teveel hemelwater dat water richting riool gaat.
De meest geavanceerde manier om water te bergen is ondergrond door middel van infiltratiekratten of blokken. Die kan je, met het nodige graafwerk zelf aanleggen in de tuin, bijvoorbeeld onder het terras of oprit. Wat infiltratiezand eromheen en er kan niet zo veel misgaan. Zo’n groot krat of blok is in principe een grote doos waar regenwater in wordt opgeslagen. De doos geeft, na verloop van tijd, alle regenwater af aan de omgeving. Een redelijk simpele manier om op een effectieve manier verdroging van de grond te voorkomen.

Deze laatste optie is echter geen goedkope oplossing, ook al kun je zelf veel, dan nog vraagt het een forse investering. Wie geld investeert in een dergelijk ondergronds systeem ontziet hiermee wel het gemeenschappelijk riool, en er zijn inmiddels gemeenten die hiervoor subsidies beschikbaar stellen.
Kortom, het is zeer zeker de moeite waard om eens serieus te kijken hoe we het regenwater zo goed mogelijk kunnen benutten. Ook al lijkt het misschien een druppel (water) op de gloeiende plaat.
Voor tips en eventuele vragen kun je uiteraard terecht bij Duurzaam Drijber