Columns archief

VAM-vulkaan

Ik schrok me dood: Nog even en de gloeiende aswolk zou ons zandstralen, ons levend ontvlezen!
Ik schrok me dood: Nog even en de gloeiende aswolk zou ons zandstralen, ons levend ontvlezen! Onze hersenpannen zouden exploderen door het gloeiende gas!

Ook al is mijn pensionering al jaren geleden ingegaan, bepaalde lessen kunstgeschiedenis zijn gelukkig nog niet helemaal uit mijn hoofd verdwenen. Ik herinner me bijvoorbeeld de Klassieke Oudheid. Met mooie plaatjes uit Pompeï kon je allerlei vormen van beeldende kunst uitleggen.

Je hoopte dat de leerlingen het zouden onthouden. Daarvoor wist ik dat het geheugen beter werkt wanneer bij het inprenten meerdere zintuigen worden gebruikt. Dus werd de les uitgebreid met realistische wikipedia feiten over de ramp die het stadje was overkomen. Dat de truc ook bij mezelf werkte blijkt uit de inleiding bij de foto hierboven. En -jullie hebben gelijk- van de kunst zullen de leerlingen wel niet veel meer weten.

Waar gaat het eigenlijk over! Over de Giro d’Italia natuurlijk. Volgend jaar wil de Koninklijke Nederlandse Wieler Unie de Nederlandse kampioenschappen in Drenthe organiseren. In navolging van de Giro, die drie keer finishte op de Vesuvius (in 1959, 1990 en 2009), moet de kampioen dan op een berg -de VAM-berg dus- als eerste over de streep komen.

Maar wat een armzalige vergelijking! Ook al doen ze met het “Dak van Drenthe” nog zo hun best: De Vesuvius is 20 keer hoger! En een vulkaan! Wat een energie heb je nodig om tegen die Italiaanse hellingen omhoog te fietsen. De berm zal daar wel bezaaid liggen met lege zakjes “Super LiQuid Gel, apple flavour”, “77Action palatinose energy gel lemon”, “AMACX sports nutritlon” en “Go Isotonic energy”. Zoals deze zakjes plakkerige suikersiroop ook in Drijber lagen na Olympia’s Tour de vorige maand.

En nu het schrikken! Al mijmerend over bovenstaande zaken, tijdens ons rondje fietsen om de VAM, keek ik even opzij om de vorderingen van “Het Dak” te bewonderen. In een flits besefte ik op hetzelfde moment dat Henk Brink het toch geflikt had: De bult rookte! Niet een klein beetje:

A L S E E N K E T T E R !!!

Bijna 2000 jaar na Pompeï zou Drijber bedolven worden onder as en puimsteen!

Sapie maakte op haar dooie akkertje foto’s en een filmpje. Ik draaide in blinde paniek mijn fiets. Hadden we nog tijd om naar huis terug te fietsen om de boel nog even op te ruimen? Je moest er niet aan denken dat geleerden ons over een paar eeuwen als een stel slonterkonten zouden determineren. Eén schrale troost: Wanneer ze ons niet vinden, dan vinden ze vast de stapstenen over het Oude Diepje. Die hadden ze in Pompeï ook.

Bruun

VAM-vulkaan

Vesuvius-vulkaan

PompeïstapstenenGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen