Archief columnsColumnNieuws

Tunnelvisie

Niet naar links en niet naar rechts; alleen vooruit!
Zo kijken klinkt goed, maar…






In de praktijk betekent het dat je wordt overreden door een vrachtwagen uit een zijstraat. Nu denken jullie zo’n kleine week na de verkiezingen natuurlijk aan een column met een geur van politiek. Dat was verleidelijk, ware het niet dat ik nog graag een poosje in Drijber wil wonen.
Het enige dat klopt is geur, maar dan het luchtje van Haags stadsvuil. In 1931, op 9 oktober, reed de eerste stoomtrein met 12 volle wagons van dat spul over de splinternieuwe stortviaducten. Dat is nu allemaal geschiedenis op een paar kleinigheidjes na. Een daarvan is het VAM-tunneltje en daar wil ik het over hebben.
Omdat er op “hoog” niveau over gesproken zou worden, hield P.B. een kleine enquête. De vraag was wat er met het tunneltje moest gebeuren. Mijn tunnelvisie komt er op neer dat het de moeite waard is om het tunneltje te behouden. Als mooi exemplaar van industrieel erfgoed met meerdere functies. Het voorkomt doorgaand zwaar verkeer op smalle weggetjes. Die zijn daardoor veiliger voor fietsers. Bovendien vormt het een duidelijke, visuele overgang van een industrieterrein naar boerenlandschap en natuur.
Eind 19e eeuw zijn de vestingwallen en poorten van Coevorden gesloopt en
nu staan ze daar met veel spijt naar de onlangs teruggevonden fundamenten te kijken. Waarom zouden we het tunneltje afbreken?
Huur liever een bulldozertje en verdiep de onderdoorgang een kwart meter of iets meer. Hoge agrarische apparatuur kan er onderdoor en wanneer een verbod niet kan, voorkomt een versmallend draaihekje vrachtverkeer. De boer krijgt een sleutel of een appje. Angst voor water voorkom je met een pompje. Bij de A28 onder het spoor van Hoogeveen naar Meppel lukt dat ook al enige tijd.
De tunnel als toegangspoort voor de fietscircuits op de VAM-berg moet natuurlijk verfraaid worden. Bijvoorbeeld met een antieke stoomlocomotief op de rails erboven. In Engeland is vast wel een tweedehandsje te vinden en het vervoer hiernaar toe kan geen probleem zijn. Jarenlang zijn grote geplastificeerde balen rotzooi daar immers ook vandaan gehaald. Samen met de bodem- as uit heel Nederland vormen de verbrande resten ervan het “Dak van Drenthe”.
Enerzijds denk ik nu dat ik in ieder geval één gedeputeerde ken die het plan zal omarmen. Aan de andere kant heb ik het vermoeden dat er in een zijstraatje al een vrachtwagen met ronkende motor staat te wachten.

Bruun

(Welingelichte bron heeft me ingefluisterd dat het oude rangeerlocomotiefje van de VAM vermoedelijk ook nog ergens geparkeerd staat.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen