Archief columnsColumnNieuws

Onheilstijding

Resoluut een vijf weken durende harde lockdown voor heel Nederland aan- en afkondigen is niet niks.
En wellicht was premier Rutte daardoor ook een beetje onhandig met de papieren versie van de tekst. Want die zat hij zichtbaar van de autocue af te lezen. Maar de boodschap was helder: Nederland gaat op slot!
Van oudsher is het doorgeven van een moeilijk bericht niet gemakkelijk. Een mooi bericht soms ook niet. Probeer maar eens blazend op een midwinterhoorn fatsoenlijk de komst van Jezus aan te kondigen. Je hebt longen nodig als een compressor, lippen van een professioneel trompettist en vooral geen last van winderigheid. Bovendien heb je geen tijd om te oefenen, want je mag alleen maar blazen in de paar weken vóór en na 25 december.
Honderden jaren na de echte geboorte werd berekend dat die datum de juiste was. Precies op de Romeinse “Feestdag van de Zon”. De schijnheilig en uitgekookt christen geworden keizer Constantijn knoopte het feest van de geboorte van Christus er aan vast. Kerkvader Augustinus was de beroerdste niet en legaliseerde alles met een paar handige zinnen.
Nog later plakte men de oude traditie van hoorn blazend bange boeren die boze geesten wegjoegen er ook nog aan. Vermoedelijk gebeurde dat in de tijd van Karel de Grote toen die uit eigenbelang wat meer uniformiteit in de liturgie wenste. Daarin werd Gregoriaans voorgezongen en de natuurtonen van de midwinterhoorn pasten daar prima bij. Bovendien klinkt dat instrument als een bazuin en daarmee werden immers ook nieuwtjes “rondgebazuind”!
Door mijn opvoeding, die door eigen toedoen niet perfect was, weet ik nog iets over de bazuin. Daarmee zal -volgens het boek Openbaring- door engelen ook het einde der tijden worden aangekondigd. Voorstelbaar is dat sommigen van jullie, in deze verwarrende tijd, door al deze feitjes de kluts een beetje kwijt zijn. En twijfelen aan de betekenis van al dat blazen.

Wanneer je een dezer dagen, zo tegen een uur of 7, de midwinterhoorn hoort, wees dan gerust en er van overtuigd dat ik sta te blazen of dat de andere blazers in het dorp actief zijn. Er is dus niets aan de hand. Wij verheugen ons op het Kerstkind en doen ons best om Zijn komst aan te kondigen. Maar pas op wanneer er zo mooi wordt gespeeld dat je denkt dat er een engel staat te blazen. Dan wordt het link.

Bruun
(wenst iedereen fijne feestdagen en een beter jaar dan 2020)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen