ColumnColumns

Milieu

In 1991, toen ik 5 was, was er een postbus51 campagne met als boodschap “een beter milieu begint bij jezelf”..

.

De laatste weken hoef je de krant of het internet maar te openen en je komt het tegen; de boer heeft het gedaan! De landbouwsector maakt de zwaluwen dood, zorgt er voor dat er geen insecten meer zijn, maakt het landschap dood, zorgt voor de overmatige CO2 uitstoot, maakt het klimaat kapot, mishandelt hun dieren en zo kan ik nog wel even doorgaan. Vaak zijn deze “feiten” helemaal geen feiten en berusten ze op emotie of onderzoeken die niet gelezen zijn. En dat doet pijn.

Dagelijks probeer ik in mijn stukje leefomgeving zo bewust mogelijk om te gaan met de natuur. En met bewust bedoel ik zorgvuldig maar ook oog hebben voor de mooie dingen om mij heen. We hebben een eigen groente tuin waarvan wij met twee gezinnen jaarrond kunnen eten, overige (seizoengebonden) groentes koop ik wel. We eten jaarrond onze eigen – met de hand gepote – aardappelen. Vlees eten we van onze eigen varkens en overig vlees kopen wij bij een buurtslager. Onze klinkerpaadjes ga ik eens in de zoveel tijd te lijf met een onkruidmes en niet met onkruidverdelger. In onze singel heb ik tussen de bomen gras laten afschrapen zodat ik daar vlinderbloemenmengsel kan zaaien, tussen de struikjes waar insecten blij van worden. Zwaluwen hebben we op de boerderij in overvloed. Niet altijd even handig want van maart t/m oktober doe ik de wasdroger in de ban om alles buiten te kunnen laten drogen. Regelmatig zit er weer eens vogelpoep op de was. We hebben net weer een paar kippen aangeschaft zodat we onze eigen eitjes hebben, de verzorging is aan de kinderen die netjes hun wekker een kwartier eerder hebben gezet zodat ze iedere morgen voor school de dieren hebben verzorgd. En oh ja, als we op vakantie gaan doen we dat met onze caravan, naar campings die maximaal drie kwartier rijden zijn.

Een beter milieu begint bij jezelf….

17 jaar later is dit nog steeds actueel. Hoe bewust ben u bezig met uw nabije leefomgeving? In plaats van onze meningen en oordelen uiten op social media, met de vinger naar een ander wijzen, kunnen we ook lekker een uurtje naar buiten gaan. En ondertussen ons eigen stukje leefruimte mooier en beter maken!

Mareille Oort

Uit: Krant van Midden- Drenthe, week 22.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen