Columns archief

Hamsterwoede maar dan anders

Bij ons thuis kon vroeger veel en dus kostte het me weinig moeite om twee hamsters en een molen te krijgen.

De enige voorwaarde was, dat ik zelf het hok zou regelen. Aangezien ik geen geld had om een glazen bak of draadmetalen kooi aan te schaffen, fabriceerde ik er een van hout. Voor de kneuterige beestjes moesten er natuurlijk ook houten huisjes om in te wonen komen. Dat werden grachtengeveltjes met zadeldaken en daarachter veel leefruimte. Overdag sliepen ze erin als rozen.

’s Nachts moesten ze hun energie kwijt in de molen. Eneco zou er fantastisch personeel aan gehad hebben: Geen fossiele brandstof en weinig uitstoot. Alhoewel ze stonken soms behoorlijk, omdat de schoonmaakster de kooi niet in haar takenpakket had en ik geen schoonmaker was.

Ik had bovendien weinig verstand van hamsters maar vond wel dat ze veel vraten. Het voerbakje was altijd leeg. Met de gedachte dat ze dan wel honger zouden hebben ging er nog een extra handvol brokken en brood in het hok. Mijn vader had niet voor niets een grossierderij.

Zo ging het al een week of twee perfect. Maar op een mooie avond, na het stiekem lezen van een stapel Donald Duckjes, drong het pas goed tot me door dat de voerbak al een paar dagen onaangeroerd was gebleven en ook dat de molen niet meer rond piepte. Een uitwendig onderzoek van de kooi wees uit dat de beestjes zich naar de vrijheid hadden geknaagd. Met het hele gezin hebben we het hele huis een halve week op de kop gezet maar geen hamster gezien. Tot mijn vader als diaken vermomd, zondagmorgen naar de kerk wilde en hij zijn nette winterjas aantrok. In de mouwen vond hij ze terug. De voering was verknaagd tot nestmateriaal en deze zondag begon dan ook minder christelijk dan verwacht en meer heidens dan ooit door ons voor mogelijk gehouden. Ze hebben het niet overleefd. Het hok werd uit mijn slaapkamer verplaatst naar de schuur en daar gesloopt. In de huisjes zat zoveel voer dat de halve dierentuin had mee kunnen eten.

Hamsters, praat me er niet van.

Bruun

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen