Archief columnsColumnsNieuws

Falderalderiere

Falderalderiere, falderalderare klinkt alsof de cognacfles een glas te vaak ontkurkt is, maar……..

dat was niet zo. Maar hoe begin je een column waarbij je het wilt hebben over “de eendjes” die allemaal op het hek zitten in plaats van in het water te zwemmen. En waarom zitten ze daar!?
Een eend in Frankrijk wordt “daar” canard genoemd. Maar “hier” is een canard heel wat anders. Namelijk een bewust vervalst nieuwsbericht.
Het wordt nu erg verleidelijk om zoiets ook te verzinnen.
Bijvoorbeeld dat het spreekwoord “Elk schot is nog geen eendvogel” een jager in het dorp op het idee heeft gebracht om dat schieten dan maar te oefenen. Op eendjes in een kermisachtige setting.
Of (een ander voorbeeld), dat het bestuur van het dorpshuis volwassen Drijbenaren wil uitnodigen om naar activiteiten in ’t Kaampie te komen.
Iemand had het idee om dat te proberen met lokeenden. Voor kinderen zoeken ze dan nog naar een minder problematische, journalisten uitdagende oplossing.
Het derde voorbeeld is geen canard maar waar. Het gaat over een wereld waar ik geen verstand van heb (die van de informatie- en communicatietechnologie). Daar schijnt men een onoplosbaar probleem voor te leggen aan een rubberen badeend. Omdat men het probleem dan heel goed moet formuleren (anders begrijpt de eend het ook niet) komt de programmeur meestal zelf op het goede antwoord.
De goed geformuleerde vraag is hier: “Waarom zitten die eendjes op het hek voor het Kaampie?” Het antwoord is simpel: “Door Corona natuurlijk!”
Langer dan een jaar hebben drie kleutertjes aangemoedigd om anderhalve meter afstand in acht te nemen, maar dat is nu wat minder urgent.
Daarom heb ik ze na bewezen diensten in de container gegooid. Maar toen vond Jantje Victorie het hek te kaal. “Toevallig” ging vanwege corona ditzelfde jaar het strandfestival “Zand” in Almere ook niet door. De achter de schermen werkende organisatoren bleven zitten met een paar honderd badeendjes. En die stonden dus bij mij in de schuur. En dan weet ik het wel.
Een visioen van mij met eendjes (en in de blote kont) in bad zal, gelukkig voor jullie, een boven zintuigelijke waarneming blijven.

Bruun

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen