Columns archief

De wereld op de kop.

De wereld staat op de kop.
Ook Drijber is er ondersteboven van.

En dan denk je al snel dat de enige juwelier in het dorp gemolesteerd is.
Bovendien vooral beroofd van al zijn Ray-Ban, Garrett en Chanel zonnebrillen.
Maar gelukkig is dat niet zo. Vooral niet omdat we geen juwelier in Drijber hebben.
Ook geen enige.
Wel waren -na Sint Maarten- alle eendjes ergens compleet van ondersteboven. Vermoedelijk van alle snoep verzamelende kinderen.
En deze week waren er zelfs twee opgestapt. De tie-wraps hadden ze stuk gesneden en achter gelaten. Hoogstwaarschijnlijk vonden ze dat ze te dicht op elkaar zwommen. De regering had immers gezegd dat anderhalve meter beter was!
En omdat het bijna advent is: Dat geldt ook voor midwinterhoorns.
De Lönnke Bloazers uit Lonneker adviseren een lengte tussen de 150 en 180 centimeter. Omdat ik drie jaar geleden tijdens de cursus al een exemplaar van anderhalve meter had geknutseld, jeukten mijn handen.
Vooral ook, omdat Andries Koops afgelopen voorjaar er een had gemaakt met een decoupeerzaag. Daarmee had hij een berk in de lengte doorgezaagd, terwijl ik dacht dat alleen een lintzaag die klus aankon. Maar goed voorbeeld doet goed volgen en zo’n zaag had ik ook. Plus een afkortzaag. En die had Andries dan weer niet gebruikt. Zijn hoorn overtrof hem in lengte.
Zelf vind ik dat de blazer en hoorn een beetje aan elkaar gewaagd moeten zijn: “Partners in crime”, want zo mooi als Jasper blaast klinkt het nog steeds niet.
De naast de VAM-berg opgegroeide berk was precies lang genoeg door de bosarbeiders afgezaagd. Alsof ze wisten dat ik doorgegroeid ben tot een meter en tweeëntachtig centimeter. De gebelde manager vond het goed dat ik de boom meenam. Na 24 uur schrapen, schaven, schuren, zagen, gutsen, lijmen en lakken stond de nieuwe hoorn naast me.
Samen met de andere blazers in het dorp zullen we de komende maand in het tweiduuster te horen zijn.
Wees er dan van overtuigd dat het geen oproep is tot rellen, maar een blijde boodschap om het Kerstkind aan te kondigen.

Bruun

PS’je, Ik zal niets aan Sinterklaas vertellen, maar wanneer je heel graag een paar eendjes wilt hebben: die kun je ook van mij krijgen, ik heb genoeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen