Archief columnsNieuws

De Koehoe wordt verwacht!

Een nest in het centrum van Drijber, Swieber is terug met zijn column en ziet midden in Drijber een bijzonder nest.

.

.

 

Het is een heerlijke warme avond, een avond waarvan je er wel 100 wil hebben. Het werk is klaar en ik zit op mijn favoriete oude rieten stoel onder de perenboom. Een mok koffie in de hand en een koekje op de knie, wat wil een mens nog meer!  Naast mij de hond die de positie van dat koekje voortdurend in de gaten houdt.

Bij het tweede mokje is het koekje verdwenen en de belangstelling van de hond is daarmee ook een stuk minder geworden, maar: Wat ziet mijn oog, wat torent daar ineens boven mijn struiken uit?  Dat was er gisteren nog niet en het zit in de oude boom tussen de weilanden.

Het lijkt wel een groot dienblad, maar wie zet er nou kopjes op 10 meter hoogte?  Nee, dat is het niet. Een kunstwerk misschien of een grote mand, ik ga het eens van dichterbij bekijken.

Dan wordt het duidelijk: het is een nest!

En wat voor een nest, ik herken het ineens. Het is met uiterste precisie gemaakt, van stevige kwaliteit en goed verankerd in de dikke oude boom. Niet iets voor een doorsnee Hollands ooievaartje weet ik.

In Rio do Sul zijn er wel meer van, daar zijn de bewoners van zo’n nest ook nog gewoon in het wild te zien.  Ze hebben een sterke boom nodig en, net als hier, een grote vlakke onderplaat want ze hebben een dikke kont.

Een gevoel dat het midden heeft tussen onbehagen en euforie bekruipt mij: Ik weet het zeker…

Het is het nest van de Koehoe!

Zeldzaam hier, maar toch…  Het is een multifunctioneel beest, het kan als de beste muizen vangen en geeft ook nog eens melk. Overdag slaapt hij en ’s nachts struint hij door de weilanden, op zoek naar muizen en andere eetbare zaken. ’s Morgens doet hij er ongeveer een uur over om weer naar zijn nest te klimmen.

Gelukkig vliegt de Koehoe niet, tenminste dat heeft Swieber nog nooit gezien. U hoeft dus niet bang te zijn dat u iets op uw hoofd krijgt bij een nachtelijke wandeling.

Mocht het beest zich aandienen, dan zal Drijber waarschijnlijk overspoeld worden door ornithologen en kunnen de tieners nog hele goede zaken doen met hun snackbar. B&B zitten voortdurend vol en Drijber wordt de parel van Drenthe…

Hmm, eerst maar eens terug naar mijn rieten stoel. Rustig kijken of het de Koehoe behaagt om op dit prachtige nest neer te strijken…

Swieber

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen