NieuwsNoblesse

Burgemeester luistert naar omwonenden over stankoverlast

IMG_1714 (Medium)22 sept 2012- In de schuur van Fikkert in Wijster kwamen vanmiddag zo’n 50 omwonenden samen om met burgemeester Jan Broertjes in gesprek te gaan.

Bewoners uit Wijster en Drijber verzamelden zich bij Fikkert voor het gesprek met de burgemeester. Ook RTV Drenthe was aanwezig.
De burgemeester luisterde eerst aandachtig naar de omwonenden die vertelden hoeveel last zij hadden en nog steeds hebben van de stankoverlast. Ieder die wat te vertellen had kreeg daarvoor de ruimte.
Vervolgens deed de burgemeester zijn verhaal. Hij toonde begrip voor de blokkade. Hij begreep dat de stank niet te harden is, heeft het zelf inmiddels ook meerdere keren geroken. Hij kan momenteel ook niet veel anders dan de juridische procedure volgen. Deze kan uiteindelijk leiden tot sluiting van de fabriek, als Noblesse niet op tijd voldoet aan de geurnormen. Er is inmiddels 11 keer een dwangsom opgelegd van 1500euro voor het openstaan van deuren, ook gisteren nog. Maar ook zonder openstaande deuren is de stank ondraaglijk. Er is nu een dwangsom van 50.000euro opgelegd en bestuursdwang, dat wil zeggen dat de stank binnen een maand verleden tijd moet zijn, anders gaat de fabriek op slot. Dat is echter nog geen garantie dat de stank dan ook echt verleden tijd is. Noblesse kan juridische spelletjes gaan spelen, die zullen leiden tot uitstel van sluiting. Wel werd nog aan de burgemeester gevraagd om meer en betere informatievoorziening: Houd ons op de hoogte van de dwangsommen en de weg die door de gemeente wordt bewandeld, zodat we niet uit de krant hoeven te vernemen hoe het er voor staat.

Om 16u vanmiddag is er een extra uitzending van RTV Drenthe, waarin ook aandacht besteed wordt aan deze bijeenkomst.

 

De uitzending is hier terug te zien

{gallery}2012/noblesse/burgemeesterfikkert{/gallery}

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen