Nieuws

Boerenleven van Oort

Uit vakblad “Boerderij”:
‘Je moet zorgen dat je veel lol hebt in het leven’ Samen wonen en werken op hetzelfde erf…wat doet dat met de relatie tussen man en vrouw? Rense en Mareille Oort vertellen wat het voor hen betekent.

Rense
“In Drijber is geen horeca en het is mij te stil om thuis te zitten. Ik hou van gezelligheid, dus begon ik op mijn vijftiende een kroeg, voor vrienden. Hij was steeds vaker open. Ik werkte ernaast als loonwerker. Toen de kinderen er eenmaal waren, stopte de kroeg en veranderde onze vriendenkring. Naast de echte vrienden, die je je hele leven al kent, leren we tegenwoordig ook mensen kennen via de kinderen, bij zwemles. Dat blijken dan mensen zoals jij en ik te zijn, ook dat vind ik leuk.”

“Wij hebben 4 kinderen, het hadden er van mij ook 5 mogen zijn. 2 of 4 maakt trouwens niet veel uit, ik vind het allemaal erg gezellig. We passen om en om op de kinderen, dus als ik achter ben past Mareille op, en andersom. En op woensdag zijn ze bij mijn moeder, dan kunnen we even goed hard doorwerken en als er tijd over is er tussenuit gaan. Vanmiddag gaan we naar de open dag van een nieuwe varkensstal.”

“Je moet zorgen dat je veel lol hebt in het leven, vind ik. Dus daar zorg ik ook voor. Als ik met een emmer water loop, dan moet je ervoor zorgen dat je niet in mijn buurt komt, anders word je nat.

Het loonwerk en de mechanisatie doe ik, en de biggenopfok, de dragende zeugen en de inseminatie ook. Mareille doet de kraamstal en de financiële- en schuuradministratie. Alle grotere klussen doen we samen. De hele dag samen op het erf werkt voor ons prima, we hebben aan een half woord genoeg.”

“Waar we in verschillen is dat Mareille altijd alles wil plannen, maar je kunt niet altijd alles plannen als je op een boerderij woont, en dat ziet ze niet altijd in. Ze is rechtdoorzee, maar soms ook wel eens érg rechtdoorzee. Dan ben ik stil en laat haar even nadenken over wat ze gezegd heeft. Ze mag ook wel eens iets met een korrel zout nemen. Op haar beurt denkt ze dat ik er veel uit flap, maar ik denk heus goed na over wat ik zeg. Wat ik leuk aan haar vind, is dat ze er goed uitziet, en ik vind haar lief. Als ik weg ben, duurt het niet lang voor er lieve berichtjes komen of ik snel weer thuiskom.

Wat ik leuk aan haar vind, is dat ze zich ergens volledig op kan storten. Ze bedenkt iets voor de stal, en vervolgens móet dat gebeuren. Dan kun je hoog en laag springen, maar het gaat gewoon gebeuren. Als Jan naar school kan, kunnen we weer een tandje extra bijzetten in het bedrijf.”

Mareille
“Als je vroeger tegen me had gezegd ‘jij wordt varkensboerin’ dan had ik het niet geloofd, maar het is erg leuk. Het duurde een paar maanden voordat ik Rense leuk ging vinden. Ik was niet gecharmeerd van zijn kroeg, vond het er maar een bende. Maar we kregen toch een relatie.

Mijn studie geschiedenis kwam er niet meer van toen de eerste geboren was.
Ik ging meewerken in de schuur en deed steeds iets meer. Ik vind het leuk om buitenshuis mensen te ontmoeten, en maak graag deel uit van besturen in het dorp en in de varkenshouderij. Zo ben ik bezig met een voedselbos en andere duurzame dingen. Ik vind het leuk om af en toe eens weg te gaan om andere mensen te spreken en Rense vindt het leuker als de mensen hier naartoe komen.

Het boerenleven geeft soms druk op de thuissituatie, dan verlies je het belangrijkste – elkaar en ons gezin – uit het oog. In het voorseizoen ga ik met de kinderen naar de camping. Dan heb ik echt even tijd voor ze. Rense komt dan langs als hij tijd heeft. Hij heeft er moeite mee om op vakantie te gaan, maar als hij er eenmaal is – in de zomer moet hij verplicht een week mee – dan geniet hij ook.”

“Als de kinderen naar bed zijn, is het tijd voor ons samen. We pakken een drankje en raken nooit uitgepraat. Ik vind het fijn om altijd samen op het bedrijf te zijn. We hebben wel eens andere ideeën over de stal, daar blijven we over discussiëren totdat we op het gemiddelde uitkomen.

Ik hou van duidelijkheid. Ik ben zelf ook duidelijk: dit wel en dit niet. Dan verwacht ik ook weerwoord. Rense werkt chaotisch, waar ik niet altijd goed tegen kan. Ik plan alles, alhoewel ik dat al wat heb afgeleerd. Rense zou eens wat vaker iets af moeten maken. Als het tussen ons botst, dan is dat altijd over de planning. Als Rense zegt dat hij een half uur weg is om iets te halen, dan weet ik dat het zeker anderhalf uur gaat duren. Maar als hij eens een dag van huis is, dan hoop ik dat hij snel weer thuis is, want ik mis hem al snel.

Bij ons in huis is altijd veel pret. Wij hebben veel humor, vaak een tikje sarcastisch. Onze dochters beginnen daar ook al mee. Ik vind zijn humor leuk, maar als gangmaker verwacht hij niet dat ik hem ook wel eens nat gooi. Hij heeft iets over zich waardoor hij heel veel kan maken bij mensen, dat komt omdat hij zo lief lacht. Zijn zoon Jan is al net zo, die komt ook overal mee weg.”

Uit vakblad “Boerderij” rubriek “Boerenleven” 27 aug 2018 door Marjan Tulp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen