Nieuws

Boeren kunnen het niet alleen

Paula Laning heeft een opiniërend artikel geschreven voor Dagblad van het Noorden, dat zaterdag in de krant is geplaatst.

.

.

Hieronder het hele artikel:

Boeren kunnen het niet alleen

De sleutel tot het behoud van het agrarische landschap en een duurzame landbouwsector ligt bij de sector zelf, aldus drie Drentse Statenleden. Boeren zijn echter met handen en voeten gebonden aan overheidsbeleid en marktwerking.

Paula Laning

Beste Maaike, Hendrikus en Peter, Drentse PvdA Statenleden,
Met stijgende verbazing heb ik jullie opinie artikel gelezen over de Boeren die het zelf maar moeten doen, Dagblad van het Noorden van gisteren, 6 november jl.
In dat artikel doen jullie het voorkomen alsof boeren veel meer te kiezen hebben dan ze feitelijk kunnen. Ik kan me niet voorstellen dat jullie nog nooit van het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid van de Europese Unie hebben gehoord, dat ontstond na WOII onder het motto Nooit meer honger. Onder andere door intensivering en schaalvergroting konden boeren elk jaar meer voedsel produceren waardoor er in de EU-landen inderdaad geen honger meer voorkwam. Het beleid was zo succesvol dat het zelfs leidde tot overschotten, maar ook tot nadelige gevolgen voor de natuur. Het huidige Europese Landbouwbeleid is niet in staat gebleken dit te veranderen. Wel worden er om de haverklap nieuwe regels opgesteld, niet alleen door de EU maar ook door Nederland zelf. De boer heeft zich hier aan te houden en vaak moet hij grote investeringen doen om te voldoen aan nieuwe milieu- en dierenwelzijnseisen. Een voorbeeld hiervan is de aanschaf en installatie van luchtwassers, die zo een ton kosten. Uiteraard wil de boer graag meewerken aan verbetering van de biodiversiteit en aan het dierenwelzijn.
Het grootste probleem is echter dat de prijs van de producten amper omhoog gaat, of zelfs daalt, terwijl investeringen hoog zijn en er geen vergoedingen tegenover staan. De enige manier voor de boer om zijn hoofd boven water te houden is te gaan voor grootschalig. Boeren zijn echt wel bereid om bijvoorbeeld minder dieren te houden, maar als dat betekent dat hun inkomen met hetzelfde percentage daalt als het aantal dieren, wordt er wel een heel groot offer gevraagd. Bovendien zullen banken die de benodigde investeringen hebben gefinancierd, hier niet mee akkoord gaan.
Volgens mij ligt de oplossing minder bij de boeren en meer bij de politiek, zowel bij de Europese als de Nederlandse. Het verhogen van de BTW op groente en fruit helpt hierin niet echt mee. Een groot deel van de macht echter ligt bij supermarkten en consumenten.
Boeren zijn momenteel de meest bekritiseerde beroepsgroep in NL, misschien nog wel meer dan de graaiende bankmanagers van jaren her. Terwijl het toch de boeren zijn die ons van voedsel voorzien. Wat meer trots op onze boeren zou ons niet misstaan.
Beste Maaike, Hendrikus en Peter, ik vind het te makkelijk om te zeggen dat de boeren het zelf moeten doen. Het heeft geen zin om elkaar de schuld te geven. Alleen een samenspel van alle betrokken partijen kan helpen om de problemen op te lossen, zodat we kunnen streven naar een ecologisch verantwoorde en veerkrachtige agrarische sector in Nederland waar ook boeren goede prijzen krijgen voor hun producten.

Drijber, Paula Laning

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen