Archief columnsNieuws

Boeren en burgerlui

De laatste tijd kom ik ‘de boeren’ vaak tegen op drijber.net. Soms zo genoemd, soms gaat het over de bedrijfstak zelf. En positief? Meestal niet. En dat is nu net waarom ik mij toch geroepen voel om een stukje te schrijven. Als boer zijnde, geschreven vanuit onze eigen situatie. Wat kwamen de laatste weken zoal tegen op Drijber.net?

Als eerste de overlast van de vliegen in het dorp. Op het schoolplein werd mij al gevraagd, waar de vliegen toch vandaan kwamen. Ergens gaf mij dat het onderbuik gevoel dat de burgers uit het dorp denken dat de vliegenoverlast veroorzaakt wordt door de boeren. Nou bij deze zal ik jullie vertellen, wij hebben net zoveel last van vliegen als anderen, dus wij doen er alles aan om geen vliegen in de schuren te kweken. En daarbij, op de momenten dat het wel heel erg gesteld was met de vliegen verbleef ik liever in de schuur als er buiten. Honderden euro’s besteden we aan de bestrijding. Om vervolgens via de gemeente te horen dat de vliegenoverlast toch echt door de boeren komt omdat ‘de boeren de mest uitrijden waar de “poppen en larven” inzitten’. Het is nu halverwege juni en de meeste gewassen zitten er in. Er wordt dus nog maar weinig mest uitgereden. En toch is de overlast er nog steeds. Misschien is het dan toch verstandig van de gemeente om eens verder te zoeken?

Daarna kwam de vele regenval. In Drijber en omgeving viel de meeste regen van heel Nederland. Inderdaad ondervonden en ondervinden we daar nog steeds overlast van. Landerijen stonden blank, schouwsloten stonden vol, gewassen gingen verloren. Waar moeten we heen met al dat water? Als ze nou alle sluizen eens open zetten, komt Meppel vol met water, maar ach, ons land droogt dan wel af. Nee, ook dat is niet de oplossing. Dan maar boos worden op het waterschap, aan wie wij overigens elk jaar veel centjes betalen om dit soort dingen te voorkomen. Of zelf maar verwoed aan de schep staan om extra sloten te graven of bestaande dieper uit te graven.

Van al die commotie hebben wij niet zo veel meegekregen, aangezien we toch niet op het land konden wezen, hebben we de caravan achter de auto geknoopt en hebben hoger gelegen land opgezocht. Alhoewel, in de Vechtstreek aangekomen zagen we dat het daar ook wel erg nat was. Boze boeren dus, weer niet echt positief.

En dan, van de week, komt opeens het nieuws naar buiten dat er een mestverwerkingsfabriek op het ETP terrein komt. Een fabriek, die op een andere plek al voor heel wat overlast zorgt mag zich naast een andere stinkfabriek vestigen zodat ze samen gezellig voor nog meer overlast kunnen zorgen. Indirect heeft dit ook met de boeren te maken omdat het wel gaat om de mest van onze beesten. Dus ik kan mij voorstellen dat menig burger denkt; “daar heb je die stinkboeren weer, mogen we nu ook nog eens in hun stank gaan zitten”. Nou, geloof mij, wij zitten ook echt niet te wachten op zo’n fabriek naast de deur. Dit is allemaal regelgeving vanuit Den Haag, waar een of andere pief uit het raam heeft zitten staren en om zijn uurtjes vol te krijgen heeft ie maar een plan bedacht dat wij als boeren onze mest niet meer volledig op het land (wat nu al te weinig krijgt) mogen uitrijden maar dat dit zoals het als een echte stadse bekoort, in een fabriek verwerkt moet worden. Om vervolgens het eindproduct weer te gebruiken voor het land. Het is krom en brengt onnodige gevolgen met zich mee. Dus ja, als boer zijnde voel ik me een heel, heel, heel klein beetje verantwoordelijk voor deze fabriek maar écht wij willen dit net zo min als u. Omdat ik me verantwoordelijk voel voor mijn eigen leefomgeving en deze zo leefbaar mogelijk wil houden, probeer ik er van alles aan te doen om zulke bedrijven tegen te gaan. Dus wanneer ik klaar ben met deze column schrijven zal ik mij gaan bezighouden met het schrijven van zienswijzen. Want ja, elke keer wanneer ik denk dat mijn gezondheid of woongenot wordt aangetast, dien ik er een in bij de gemeente. Gebruik maken van mijn burgerrecht.

Stinkboeren dus, denken burgers. Of ben ik nou degene die dit verschil maakt en zijn wij als boeren ook gewoon burgers en zijn burgers samen met ons ook gewoon boer? Vliegen overlast hebben we allemaal, ook heeft ieder zijn tuin of land veel regen te voorduren gehad en we zitten allemaal in het zelfde (stinkende) schuitje wat betreft het ETP terrein. Dus laten we deze verschillen maar schrappen en allemaal, boer en burger eensgezind de kop dezelfde kant op zetten en samen strijden voor een leefbaar Drijber. Zonder vliegen, boze boeren en stinkfabrieken!

Mareille

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen