- Deelnemers in een groep zijn woonachtig in de buurt, wijk of dorp waar de groep zich bevindt. Maak afspraken over de grootte van de deelnemersgroep. In een WhatsApp-groep kunnen maximaal 256 personen.
- Deelnemers hebben bij voorkeur de minimumleeftijd van 18 jaar. Indien nodig spreek hierover iets af.
- Een buurtpreventiegroep zoals Whatsapp is een initiatief van inwoners. De politie komt alleen in actie wanneer een melding bij 112 wordt gedaan.
- Er is één beheerder van de groep die aanspreekpunt is voor de leden van de groep en inwoners aan de groep kan toevoegen. De continuïteit van het beheer is geregeld. (In Drijber zijn twee beheerders)
- Onder de vlag van een buurtvereniging kunnen niet-leden ook deelnemen aan een buurtpreventiegroep.
- Informeer omwonenden/buren dat het initiatief gestart is zodat het bekend is in uw omgeving.
- Spreek af welke straat bij de buurtpreventiegroep horen. (In Drijber hoort het hele dorp erbij)
- Telefoonnummers van deelnemers zijn voor ieder zichtbaar. Houd hierbij de privacy van de deelnemers in acht en ga hier professioneel mee om. Verstrek geen nummers aan anderen/derden.
- Gebruik een buurtpreventiegroep alleen voor verdachte situaties en niet voor onderling contact/privéberichten. Dat haalt de attentiewaarde naar beneden.
- Bij onjuist gebruik dient de beheerder hiertoe groepsleden aan te spreken en kan hij/zij deelnemers verwijderen. Let ook op taalgebruik, beschouw vloeken, schelden, discrimineren en dergelijke als ongepast.
- Gebruik een groepsApp volgens de SAAR-afkorting:
- Signaleer
- Alarmeer via 112: bel bij actuele verdachte situaties als diefstal, inbraak, overval, vernieling, roof, geweld of bedreiging en geef daarbij een signalement door.
- App de groep dat 112 gebeld is! Daarmee voorkom je een overvloed van meldingen. Bel 112 opnieuw als er meer info is, bv. vluchtroute of aanvulling op het signalement.
- Reageer door bv. naar buiten te gaan en contact te maken met de verdachte perso(o)nen. Vraag bijvoorbeeld of hij/zij op zoek is naar iemand. Op die manier kunt u de plannen van een verdachte persoon mogelijk verstoren. Doe dit alleen als u zich veilig voelt of vraag via de groep of buurtgenoten ook naar buiten komen.
- Speel geen eigen rechter en overtreedt geen regels of wetten.
- Het onderling versturen van foto’s van een verdachte is toegestaan t.b.v. het verstrekken van een signalement, wanneer dit voor de melding noodzakelijk/van meerwaarde is. Kenmerken als geslacht, huidskleur, lengte en gezicht zijn heel bruikbaar. Denk bij voertuigen aan de kleur, het merk, het type en het kenteken.
Heeft u algemene niet spoedeisende vragen aan de politie? Dan belt u 0900 – 8844.
Als elke seconde telt (ook bij een verdacht situatie), dan belt u 112.
Kent u de dader, maar kent de dader u ook? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem, via 0800 – 7000.

|
Mijn aanhangwagen is gestolen.
Aangifte Pl0100 181114 122308585.
In de nacht daarvoor is er door een bewoner van Drijber een auto gesignaleerd die zich vreemd gedroeg.
Frans kenteken ER204BS.
Wellicht heeft u hier iets aan.